Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Teylingen

Lekker lezen, tips van de bieb!

Teylingen • Boekentips van Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek: Het begin van de zomer en de vakantietijd... dat is een prima tijd om lekker te lezen. Deze keer brengt de directeur van Bibliotheek Bollenstreek voor elk wat wils onder de aandacht: een mooi boek over een actueel onderwerp, een bijzondere verhalenbundel en een boek van de leeslijst voor middelbare scholieren, dat ook de moeite waard is voor wie niet meer ‘voor de lijst’ hoeft te lezen. Fijne julimaand!

Dubbelbloed / Etchica Voorn

Dit boek staat op het boekenlijstje dat je als wit persoon kan lezen om de Black Lives Matter-beweging beter te begrijpen. Het is een autobiografisch verhaal van een kind uit een relatie tussen een Surinaams-Creoolse vader en een Nederlands-Drentse moeder. Als ‘dubbelbloed’ gaat zij op zoek naar haar Surinaamse identiteit. Noch zwart noch wit loopt ze aan tegen alledaags racisme: “Hoe witter je bent, hoe groter de kansen op de maatschappelijke ladder”. De emoties die dit alles oproept, weet zij zeer beeldend en inlevend te omschrijven.

Ik moet u echt iets zeggen / Mensje van Keulen

Verhalenbundels zijn niet mijn ding. Maar ik maak een uitzondering voor Mensje van Keulen. Het zijn verhalen met verrassende plotwendingen. Humor, wraak en venijn kom je tegen in deze verhalen van ‘gewone’ mensen in ‘gewone’ situaties voor wie het niet altijd meezit. Vaak monden haar verhalen met een vileine draai uit in een onverwacht einde.

De witte veer / John Boyne

Mijn dochter moest tegen haar zin “The absolutist” lezen voor de Engelse boekenlijst. Ik besloot het uit solidariteit ook te lezen, maar dan in vertaling. Ik had het eerder uit, dit verhaal van een Engelse soldaat die de familie van zijn vriend Will bezoekt, die als verrader in de Eerste Wereldoorlog is gefusilleerd. Hij draagt een groot geheim met zich mee, waarvan hij verlost wil worden. Prachtig geschreven over vriendschap, familieverbanden en de verschrikkingen van de loopgraven. Uiteindelijk vond mijn dochter het ook een mooi boek; wel erg “verdrietig”.

Extra leestip van Caroline Heemskerk, bibliothecaris in Noordwijkerhout:

Zustermoord / Tess Gerritsen

Het verhaal begint met een moord voor de deur van patholoog-anatoom, Maura Isles. De vrouw die vermoord is, lijkt sprekend op Maura en zij vraagt zich af of het familie is. Om hierachter te komen moet zij contact zoeken met haar moeder, die zij nooit heeft gekend. Maura volgt een spoor naar het plaatsje Maine, waar al jaren een moordenaar actief is. Wat hebben een moordenaar en Maura's moeder gemeen?

Meer berichten