Afbeelding

Wel of geen zones voor vuurwerk verdelen gemeenteraad

Politiek Teylingen

Teylingen • Het voorstel om vanaf nu bij de jaarwisseling te gaan werken met aangewezen zones waar vuurwerk nog mag worden afgeschoten, vond nog geen meerderheid in de gemeenteraad. Maar als de dampen van het debat zijn opgestegen, zal het in politiek Teylingen nog zeker gaan knallen.

Door Nico Kuyt

Op dit moment werkt de gemeente met vuurwerkvrije zones. Als voldoende Teylingers in de wijk het niet willen, dan mag er niets worden afgeschoten. De fractie van ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en fractie Piket willen het toch een tandje scherper. Maak heel Teylingen vuurwerkvrij en als iemand iets wil afschieten dan moet hij met zijn buurt tot een overeenstemming komen. Het afsteken levert nu eenmaal geluids- en milieuoverlast op, een risico van letsel aan ogen en handen en het is schadelijk voor de volksgezondheid, dus je moet je buurt maar gaan polsen. 

Haastklus

"Het is eigenlijk heel logisch", vindt Frans Nederstigt (ChristenUnie). "Je zal de boer op moeten als je vuurwerk wilt afsteken en zo min mogelijk overlast veroorzaken." Maar hij kreeg burgemeester Carla Breuer tegenover zich. Zij koestert namens B&W nog haar twijfels over zo´n drastische wending. Je moet er wel goede argumenten en draagvlak voor hebben om dit zo te doen. En dat terwijl er vanuit het Rijk al strengere regels worden getroffen rond knal- en siervuurwerk. Een aanpassing vereist ook een intensieve voorbereiding. Dit wordt een haastklus en dat is onwenselijk. We hebben al genoeg te doen met dat virus.

Totaalverbod

Maar Paul Witteman (PvdA) is helemaal niet bang dat het draagvlak er niet is. De bewoners hebben nu een schroom om hun buurt als vuurwerkvrije zone aan te vragen. Gewoon omkeren die handel. Als je wilt afsteken, dan aanvragen.  En Lisa Weijts (GroenLinks) is er al helemaal voor. Haar fractie gaat eigenlijk voor een totaalverbod, dit is nog zelfs second best, maar de fractie blijft bij het principe, de overlastgever moet aangeven dat hij overlast gaat plegen. De vervuiler betaalt.

Te snel

Echter, de overige fracties vonden het allemaal wat te snel gaan. "Nu nog niet, maar wel meekijken hoe de publieke opinie zich ontwikkeld", zei Jelmer Bode (VVD) bedachtzaam. "De veranderingen rond vuurwerk gaan gestaag door, maar nu nog niet voor dit moment", voegde Reny Wietsma (CDA) toe. "Dit gaat voor onze burgers te snel en hoe zit het met die ondernemers die al een behoorlijk risico nemen en zeer tijdig moeten inkopen", weifelde ook Frans van Swieten (Trilokaal). D66 en Groen en Leefbaar Teylingen sloten zich hier min of meer bij aan.

Geen representatief onderzoek

Nederstigt bestreed evenwel dat er geen draagvlak is. Zo´n 57 procent is voor een totaal verbod, zo wierp hij tegen. "Afsteken mag, maar u moet er wat moeite voor doen. U moet langs de buren gaan om af te kunnen steken." Maar volgens de burgemeester is dat onderzoek van die 57 procent niet representatief. Dat moet de vraag opnieuw uitgesteld worden. "Eerst maar de komende jaarwisseling afwachten en dan kijken", poogde Bode enige kalmte in de virtuele raadzaal te brengen, de raadsleden vergaderden namelijk nog digitaal vanwege het virus. Maar zijn woorden doofden het oplaaiende vuur niet. "We hadden al tien jaar geleden met vuurwerk moeten stoppen. Nu is de kans. Geef nu duidelijkheid", zo knalde Witteman. 

Motie aanhouden

Na een schorsing hielden de indieners de motie toch nog even aan. Het krijgt ook nu geen meerderheid. Maar het is nog niet van tafel. "De meerderheid van de Teylingers is voor een nog strenger beleid dan wij hier voorstellen. Wij begrijpen de opmerkingen over haast en draagvlak. We houden de motie nog even aan en gaan in gesprek met B&W", zo besloot Nederstigt. Maar het politieke lontje is aangestoken en brandt verder en verder. Eens komt de beslissende plof over het mogen afsteken van vuurwerk.

Uit de krant