Afbeelding
Foto: pixabay

GGD: Weinig tekortkomingen bij kinderopvanglocaties geconstateerd

Politiek Teylingen

Teylingen • Er zijn vorig jaar weinig tekortkomingen geconstateerd bij de locaties voor kinderopvang. Een klein aantal kreeg een brief van de gemeente met een waarschuwing, waarna het euvel was opgelost, zo blijkt uit de jaarverantwoording.

Door Nico Kuyt

De kinderopvang omvat de kinderdagverblijven (KDV), buitenschoolse opvang (BSO), gastouderbureaus (GOB) en Gastouderopvang (VGO). De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) voert de inspecties uit en rapporteert hierover aan B&W.

Er zijn vorig jaar bij zes locaties negen tekortkomingen geconstateerd, maar weinig gelet op het aantal van 78 binnen Teylingen. Na aanschrijven is het allemaal opgelost. Zo was er bij een BSO in de ruimte reclame-uitingen voor alcoholhoudende dranken aanwezig. Die zijn afgedekt en niet meer zichtbaar voor de kinderen. Bij een KDV voldeed het veiligheids- en gezondheidsbeleid niet aan alle voorwaarden. Ook dat is opgelost. Daarnaast bleek dat bij drie KDV's de vermelding in het persoonsregister niet helemaal op tijd volledig was ingediend.

Voorschoolse educatie

Voor wat betreft het aanbod van het onderdeel voorschoolse educatie (VE) ligt het wat moeilijker. Bij drie KDV's was er een tekortkoming voor wat betreft VE. De houder van deze drie KDV's heeft besloten maar met VE te stoppen. Nu zijn de wettelijke voorwaarden per 1 januari 2019 stevig aangescherpt. Het aantal locaties dat VE aanbiedt staat daardoor stevig onder druk. De eisen zijn zo zwaar dat het voor de organisaties bijna onmogelijk is daaraan te voldoen. Zo zorgde de aanscherping er voor dat meer en specifieker geschoold personeel moest worden aangenomen. Personeel dat niet altijd te vinden is. Sommige organisaties hebben er de afgelopen tijd dan ook voor gekozen hun VE-registratie maar op te geven.

De gemeente heeft geprobeerd hen zoveel mogelijk nog tegemoet te komen, maar dat heeft helaas niet altijd geleid tot het behoud van een VE-registratie, zo laat het verslag weten.

Uit de krant