Afbeelding
Foto: pexels.com

GGD: 'Merendeel coronabesmettingen door familie- en vriendenkring'

Algemeen Regio

Regio • In de week van 10 tot en met 16 augustus zijn er 3767 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 216 personen positief getest op corona, dat is 3,4 procent. Er zijn zeven clusters in de regio. 

Er zijn clusters in de gemeenten Alphen a/d Rijn (1), Gouda (3), Hillegom (1) en Leiden (2). Het overgrote merendeel van de 216 besmettingen ontstaan niet in clusters, maar door besmettingen in de familie- en vriendenkring. Mensen houden onvoldoende afstand als ze met bekenden zijn. Denk dan aan even bij elkaar op de koffie, samen eten, een verjaardag vieren of barbecueën.

Update Gouda

De GGD Hollands Midden heeft op vrijdag 7 augustus een waarschuwing afgegeven voor de gemeente Gouda en de omliggende dorpen. Sinds begin augustus zijn 133 Gouwenaren positief getest op corona. Ook in Gouda zijn de besmettingen in de persoonlijke sfeer zijn ontstaan.

De GGD Hollands Midden verwacht dat dit aantal nog verder op zal lopen, omdat corona een incubatietijd heeft van maximaal 14 dagen. Dat betekent dat we over ruim een week voor het eerst kunnen zien of de extra maatregelen in Gouda, na vrijdag 7 augustus, gewerkt hebben.

Bron- en contactonderzoek steeds moeilijker

De GGD belt mensen die positief getest zijn op corona. Er wordt dan gevraagd naar een lijstje met contactgegevens van personen met wie deze persoon in contact is geweest. Helaas komt het regelmatig voor dat mensen niet meewerken aan dit bron- en contactonderzoek. Sommige mensen geven helemaal geen informatie, anderen geven onjuiste informatie. Denk dan aan niet bestaande personen, emailadressen en telefoonnummers. De GGD Hollands Midden maakt zich zorgen over deze trend. Het wordt op deze manier steeds moeilijker alle betrokken te informeren over quarantaine en de leefregels.

Bron- en contactonderzoek is erg belangrijk om het virus in te dammen en de kwetsbaren te beschermen. Als mensen die het virus bij zich dragen niet in contact komen met andere mensen, kan het virus niet overspringen. Daarom is het essentieel mee te werken aan bron- en contactonderzoek, zodat zo weinig mogelijk mensen ziek worden.

Testen op corona

Voor het inplannen van een test kun je vanaf deze week een afspraak maken via www.coronatest.nl. Je logt dan in met je DigiD en selecteert het tijdstip en de locatie die jou het beste uitkomen. De uitslag kun je, zodra je een bericht hebt ontvangen dat deze bekend is, zelf uitlezen door opnieuw op de website in te loggen. Naast het plannen van een afspraak via deze website, blijft het ook mogelijk om een testafspraak in te plannen via 0800-1202.

Uit de krant