Afbeelding
Foto: MV

Gemeente wil oude Plus-locatie aankopen

Politiek Voorhout

Voorhout • Het college van B&W is van plan om de oude Plus-locatie, op Herenstraat 66 - 68, aan te kopen en te slopen. De gemeenteraad moet nog een fiat over de aanschaffing geven.

Door Nico Kuyt

Voor de aankoop van het bedrijfspand met parkeerterrein en ondergrond dient de gemeenteraad een krediet beschikbaar te stellen van 900.000 euro. Voor de sloop komt daar nog 200.000 bovenop. Met de verwerving van de voormalige supermarkt krijgt de gemeente een strategische positie in handen op een cruciale locatie aan de zuidzijde van het kernwinkelgebied in het hart van het dorpscentrum, zo geeft B&W aan.

De aankoop stelt de gemeente in staat om de bestaande parkeervoorzieningen uit te breiden of de locatie, indien daartoe draagvlak bestaat, aan te wenden voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie in Voorhout. Het bestaande pand is daarvoor ongeschikt. Zowel de indeling als de technische staat zijn relatief slecht te noemen.

Parkeren

Na de verhuizing van de Plus rond 2010, volgde een periode van vijf jaar leegstand. Vervolgens werd de locatie gehuurd door een Poolse supermarkt die het parkeerterrein vrij wilde houden voor de eigen klanten. Door deze afsluiting, in combinatie met het vervallen van parkeergelegenheid door onder andere de ontwikkelingen Herenstaete en Agneshove in de nabijheid van de Boerhaavestraat verergerde de situatie van parkeernood in het centrum nog meer.

Tegen deze achtergrond zijn door de gemeente de gesprekken gevoerd over de verwerving van het parkeerterrein met het leegstaande supermarktgebouw. Deze gesprekken hebben geleid tot een overeenstemming over de aankoop. De uitbreiding van de parkeercapaciteit in het dorpscentrum na de aankoop leidt tot een verlichting van de parkeerdruk, verbetering van de leefbaarheid en het levert een indirecte bijdrage aan de veiligheid. Dat alles bevordert volgens B&W de aantrekkelijkheid, de vitaliteit en de toekomstbestendigheid van de dorpskern, wat ook van belang is voor de lokale economie.

Multifunctioneel centrum

Een multifunctioneel centrum in het dorpshart kan tevens een positieve bijdrage leveren op tal van terreinen, vindt B&W. Op het gebied van welzijn, werk en zorg kan een centraal punt een belangrijke rol spelen. Op dinsdag 1 september gaat de raadscommissie Ruimte de voorgenomen aankoop voorbespreken. Later volgt dat het besluit door de gemeenteraad.

Uit de krant