Afbeelding
Foto: pr.

Raad gaat besluiten over de aankoop van bollenschuur Westerbeek

Politiek Teylingen

Teylingen • De raadscommissie Welzijn stond afgelopen maandag over het algemeen en in principe positief tegen een aankoop van bollenschuur Westerbeek aan de Teylingerlaan 13 en gronden rond de Ruïne van Teylingen. Er leefden nog wel diverse vragen.

Door Nico Kuyt

Vooraf aan de bespreking riep Alfred Pop namens het CultuurHistorisch Genootschap de commissie op zich sterk te maken voor het behoud van de schuur, want volgens hem is de vader van de gedachte eigenlijk sloop. Maar wethouder Arno van Kempen bestreed dit en zal B&W er alles in steken voor behoud.

In december koos de gemeenteraad voor een scenario waarin de schuur een plaats heeft. Er is daarna onderhandeld over aankoop. Direct na het besluit van de raad gaat een brochure de wereld in die potentiële initiatiefnemers oproept met plannen te komen voor het terrein en/of Westerbeek.

Bereikbaarheid

De raadscommissie had na uitleg door de wethouder nog diverse vragen, zoals over de bereikbaarheid. Er is een mobiliteitsonderzoek gehouden en Van Kempen gaf aan dat de centrale conclusie is dat de ontwikkelingen bij de ruïne "in zeer beperkte mate zullen bijdragen tot de verkeersproblemen in de omgeving".

Budgetneutraal

Op maandag 14 september licht de wethouder de raadsleden in een sessie in over het rapport. Naar een definitieve functie voor het gebouw wordt nog gekeken. Niets wordt uitgesloten omdat de raad heeft bepaald dat de ontwikkeling budgetneutraal moet zijn. Zo is er een gesprek gevoerd met museum De Zwarte Tulp in Lisse als mogelijke gebruiker. Zou het een woonbestemming krijgen, dan moet volgens het koopcontract een afdracht plaatsvinden aan de verkoper vanwege de gestegen waarde. Tegen deze clausule hikten enkele fracties, vanwege een beperking van de mogelijkheden.

De gemeenteraad gaat over de aankoop op 24 september verder spreken en een besluit nemen.

Uit de krant