Logo deteylinger.nl
Erik van der Veld krijgt zijn onderscheiding opgespeld door zijn echtgenote. | Foto: Piet van Kampen
Erik van der Veld krijgt zijn onderscheiding opgespeld door zijn echtgenote. | Foto: Piet van Kampen (Foto: Piet van Kampen)

Brandweerman Erik van der Veld koninklijk onderscheiden

Voorhout ‘We hebben een speciaal dingetje vanavond’ zo begon ploegchef Wim Jonker van de Voorhoutse vrijwillige brandweer zijn welkomstwoordje vorige week vrijdagavond. Waar de jaarlijkse korpsavond dit voorjaar vanwege de coronamaatregelen geen doorgang kon vinden, was er nu een korte ‘ingelaste uitzending’ in de brandweerkazerne.

Door Piet van Kampen

Dat ‘speciale dingetje’ hield in dat Erik van der Veld – enigszins verlaat- een koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld. Vanwege de huidige ‘corona-normen’ niet door burgemeester Carla Breuer persoonlijk, maar door zijn eigen echtgenote. Voordat het plechtige moment plaats vond waren er al lovende woorden tot de decorandus gericht. In eerste instantie door Lilian Weber, directeur risico- en crisisbeheersing van brandweer Hollands-Midden. "Een brandweerduizendpoot" was een mooi statement en vervolgens: "verbonden met de gemeenschap en een kroon op jouw vrijwilligerswerk", prees zij hem.

Duizendpoot
Burgemeester Breuer deed er nog een schepje bovenop. "Gedreven, betrokken, loyaal en behulpzaam. Een rustige man, maar wel een rots in de branding met een tomeloze inzet. Ook voor de ijsclub en bij het luchtkussenfestival," schetste ze de man, die alles rustig over zich heen liet komen. De brandweervlam sloeg overigens ook over op zijn zoon en dochter.

Samen met zoon Bas
Van der Veld begon in 1992 en is dus inmiddels 28 jaar actief. Hij volgde diverse opleidingen tot manschap B en is ook nog steeds werkzaam als chauffeur en is instructeur in het opleidingscentrum in Waddinxveen. Binnen het Voorhoutse team is het inderdaad een gewaardeerde duizendpoot. Hij pakt van alles aan en "als iedereen weg is maak ik de kazerne schoon," klinkt het even normaal als bescheiden. "Ik vind het leuk wat ik doe en ze zullen me hier de tent uit moeten slaan," lacht Erik nadat hij ‘absoluut trots’ zijn medaille opgespeld had gekregen. "Ik wil nog graag samen met mijn zoon Bas de dertig jaar vol maken."

Meer berichten