Logo deteylinger.nl
Foto: pr
Teylingen

Teylingers ontvangen brief voor invullen keuze Donorregister

Teylingen • Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Teylingen die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk woensdag 7 oktober een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 13.200 Teylingers. Tot 28 juni 2020 vulde 55,8 procent van de Teylingers vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in.


Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen.


Brieven van het Donorregister

Inwoners van gemeente Teylingen die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 7 oktober. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Voorlichting en invulhulp bij bibliotheken
 Tal van bibliotheken geven voorlichting gegeven over het nieuwe Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Naast de Nederlandse folder van het Donorregister, hebben veel bibliotheken ook folders in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

Ingevulde keuzes Teylingers

Tot 28 juni 2020 vulde 55,8% van de Teylingers vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Teylingers gaat het bij 59,9% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 27,6% wil geen orgaandonor worden en 12,5% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders. 

Eerder kreeg de redactie nog door dat 59,9% geen orgaandonor wil zijn, maar dat nummer blijkt niet correct. Helaas staat het daardoor in de krant van woensdag 30 september niet goed vermeld. 

Verhalen van keuzemakers
Welke keuze je maakt over het doneren van organen en weefsels, bepaal je zelf. Ook kun je je keuze altijd veranderen in het Donorregister. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan kan het helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen.

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

Meer berichten