Afbeelding
Foto: MV

Nog geen akkoord voor aankoop oude Plus

Politiek Voorhout

Voorhout •  De gemeenteraad heeft vorige week besloten het voorstel van B&W tot aankoop van Herenstraat 66-68 van de agenda te halen. Hoe de aankoopprijs tot stand is gekomen bleek een struikelpunt.

Door Nico Kuyt

Met de aankoop zou een bedrag van 900.000 euro gemoeid zijn, plus nog 200.000 euro aan sloopkosten. Het perceel stelt de gemeente in staat om bijvoorbeeld de bestaande parkeervoorzieningen uit te breiden of de locatie, indien daartoe draagvlak bestaat, aan te wenden voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie in Voorhout. 

Twijfels

Maar in de gemeenteraad ontstonden er gedurende de bespreking steeds meer twijfels. Die 22.000 euro per plek voor het parkeren, dat was voor enkele fracties nou niet een goed financieel beleid. Groen en Leefbaar Teylingen, PvdA en het CDA dienden een amendement in om het perceel uitsluitend te benutten voor wonen en eventueel het multifunctioneel centrum te plaatsen in het Bestuurscentrum. De fractie Piket diende zijn motie in rond participatie, maar tot stemmen kwam het niet. Met name GroenLinks plaatste vraagtekens bij het tot stand komen van de aankoopprijs en het renderen van de investering. Het gevoel leefde dat de prijs ´fors´ is in vergelijking tot het ietwat verkommerde bouwsel. 

‘Om de tuin geleid’

Er ontstond een discussie met wethouder Heleen Hooij over het taxatierapport waar de gemeenteraad geen weet van had. Woorden vielen zoals ‘onjuist geïnformeerd’, ‘om de tuin geleid’, ‘geen goed fatsoen’ en het ‘gevoel erin te worden gerommeld’. Meerdere fracties gaven aan daarom tegen het voorstel te gaan stemmen. Na een schorsing, aangevraagd door Groen en Leefbaar Teylingen, besloot een ruime meerderheid van de gemeenteraad de aankoop van de agenda te halen en terug te geven aan B&W voor een verder oppoetsen. Trilokaal en een lid van D66, Edith Alkemade, stemden tegen.

Uit de krant