Afbeelding
Foto: pr./jaja-sticker.nl

B&W moet invoering JA/JA-sticker voorbereiden

Politiek Teylingen

Teylingen • Een grote meerderheid van de gemeenteraad is het niet eens met een uitstel van de voorbereiding voor het invoeren van een JA/JA-sticker. Daarmee geeft de bewoner expliciet aan ongeadresseerd reclamedrukwerk te willen ontvangen. Brievenbussen die deze sticker niet hebben, krijgen het drukwerk niet. De bestaande NEE/JA- en NEE/NEE-stickers blijven gewoon bestaan.

Door Nico Kuyt

In januari nam de gemeenteraad een motie aan om een invoering voor te bereiden. Het idee is dat er minder papierafval ontstaat. Het invoeren van de sticker duurt overigens maanden, want er dient een ruime overgangsperiode te zijn voor het aanpassen naar de nieuwe situatie. Maar B&W stelde voor om de sticker voorlopig nog niet in te voeren omdat er nog een procedure bij de Hoge Raad loopt. Producenten van reclamedrukwerk zijn het niet eens met de JA/JA-sticker en vrezen minder brievenbussen te kunnen bereiken. Als de uitspraak van de Hoge Raad er is kan gekeken worden of het nog steeds wenselijk is om de JA/JA-sticker in te voeren. 

Verminderen restafval

De fractie van Trilokaal en VVD waren het hiermee eens. De ondernemer moet er niet mee worden opgezadeld. Echter, de overige fracties huldigden een andere mening. Bij de papierophaal zie je veel van die pakketten waar het cellofaan nog om zit. Het invoeren draagt bij aan het verminderen van het restafval. De bedrijven kunnen adverteren in de huis-aan-huisbladen. De voorbereiding van de sticker duurt zo lang, dat wachten op de uitspraak volgend jaar van de Hoge Raad tijdverlies betekent. Ook een stad als Leiden start met de sticker. Een meerderheid van de gemeenteraad wees uitstel af en bleef staan voor een opstarten van de voorbereiding voor invoering.

Uit de krant