Deze week wordt het aantal van 100.000 afgenomen coronatesten bereikt in de teststraten in Hollands Midden.
Deze week wordt het aantal van 100.000 afgenomen coronatesten bereikt in de teststraten in Hollands Midden. Foto: pixabay

GGD Hollands Midden: Grootste toename in besmettingen in groep 55-plus

Algemeen Regio

Regio • In de week van 28 september zijn er 10.253 coronatesten afgenomen in de teststraten. Niet iedereen kon in de eigen regio getest worden, er zijn daarom ook testen afgenomen in teststraten van buurregio’s. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 1349 personen uit Hollands Midden positief getest op corona. Afgelopen week zijn vijf personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Het aantal besmettingen loopt verder op. De grootste toename bevindt zich nog steeds in de groep 55+. De groep die het meeste risico loopt op een ernstiger ziekteverloop.

Nauwe contacten

Het aantal positieve testen neemt nog steeds snel toe. Door de grote aantallen kan het team bron- en contactonderzoek niet alle nauwe contacten van een positief getest persoon bellen. De GGD vraagt dan ook sinds enkele weken aan mensen om zelf hun nauwe contacten (langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter) te informeren over het feit dat zij tien dagen in quarantaine moeten. De GGD merkt dat dit niet altijd gebeurt. De oproep is nadrukkelijk om dit wel zo snel mogelijk te doen. Je kan namelijk al tot 48 uur voor je klachten krijgt besmettelijk zijn. Daarom is het van belang dat alle nauwe contacten in quarantaine gaan, zodat zij geen andere mensen kunnen besmetten.

Meer testcapaciteit

De tekorten aan testmaterialen in de laboratoria nemen af. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft toestemming gegeven ook de testcapaciteit weer verder uit te breiden. De komende twee weken wordt de testcapaciteit in Hollands Midden daarom verdubbeld naar 2400 testen per dag.

Om de testcapaciteit uit te breiden leidt de GGD nieuw personeel op en er worden nieuwe teststraten en lanen ingericht. Zo worden er deze week 36 nieuwe personeelsleden ingewerkt die testen af gaan nemen in de teststraten. Naast een uitgebreide instructie volgen zij bijvoorbeeld ook een reanimatiecursus. Verder is de verbouwing voor de teststraat in Leiden bijna gereed. Er zijn trappen geplaatst, gangen dichtgetimmerd en bewegwijzering aangebracht. Deze week volgt de verhuizing van de materialen en op maandag 12 oktober gaat de nieuwe teststraat open.

100.000 testen afgenomen

Deze week wordt het aantal van 100.000 afgenomen coronatesten bereikt in de teststraten in Hollands Midden. Letterlijk en figuurlijk een ‘monsterklus’. Hoewel de aanleiding verre van positief is, is de GGD blij dat zoveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep zich bij klachten te laten testen.

Uit de krant