Piloot Eric Ditmarsch liet het leven bij een crash van zijn Spitfire in de polder Elsgeest bij Voorhout. | Foto: pr.
Piloot Eric Ditmarsch liet het leven bij een crash van zijn Spitfire in de polder Elsgeest bij Voorhout. | Foto: pr. Foto: pr.

Bollenstreek Betogen: ‘Ontdek gisteren begrijp vandaag’

Historie Sassenheim

Teylingen • De Bollenstreek Betogen heeft dit jaar het thema: ‘Ontdek gisteren begrijp vandaag’. Inspirerende sprekers brengen uiteenlopende onderwerpen onder het voetlicht, zoals de crash van Eric Ditmarsch in de polder Elsgeest. 

Kees den Elzen van de Historische Kring Voorhout (HKV) geeft aan de hand van dit thema een lezing op zaterdag 24 oktober van 15.15 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Sassenheim (Kerklaan 42).

Elk jaar herdenken we in Nederland op 4 mei alle slachtoffers van oorlogsgeweld, burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna tijdens vredesoperaties om het leven zijn gekomen. Vervolgens vierden we dit jaar op 5 mei het feit dat ons land 75 jaar geleden bevrijd is. Maar op 10 mei daaropvolgend was het ook 80 jaar geleden dat Duitsland in de zeer vroege ochtend ons land binnenviel. Dit was het begin van een bezetting die vijf jaar zou duren.

Spitfire

Na de inval op Pearl Harbour werden de VS bij de oorlog betrokken. Met een gecoördineerde inspanning van de geallieerden werden uiteindelijk zowel Duitsland als Japan op de knieën gedwongen. Velen, militairen en burgers, verloren in die strijd het leven.

Op 24 oktober zal het verhaal over de mobilisatie, inval en bezetting verteld worden. Speciale aandacht is er voor het leven van Eric Ditmarsch. Deze jongeman werd in Indië geboren. Na de Japanse inval week hij uit naar het Verenigd Koninkrijk en werd piloot in Squadron 322, van de Royal Air Force ‘the Dutch Squadron’. Kort voor de bevrijding verloor Eric zijn leven bij een crash van zijn Spitfire in de polder Elsgeest bij Voorhout.

Kaartverkoop

Toegangskaarten voor leden van Bibliotheek Bollenstreek en van HKV zijn 5 euro, niet-leden betalen 6,50 euro. Deze zijn bij alle vestigingen verkrijgbaar of via www.bibliotheekbollenstreek.nl. Hier is tevens meer informatie te vinden over de Bollenstreek Betogen. Het publiek wordt verzocht een mondkapje te dragen.

Uit de krant