Logo deteylinger.nl
<p>Het is weer tijd om bollen in de tuin planten. | Foto: Pixabay</p>

Het is weer tijd om bollen in de tuin planten. | Foto: Pixabay

(Foto: pixabay)
Regio

De bollen kunnen weer de grond in

Regio • De tulp, ‘s werelds beroemdste bloem, brengt al eeuwenlang kleur in de tuin. Ze stralen zowel in de zon als in de schaduw. Maar welke soorten zijn er? En hoe geniet je er zelf van in de tuin of op het balkon?

Tulpen kondigen met veel kleur het voorjaar aan, wanneer de rest van de tuin nog in rust is. Vanaf maart beginnen ze namelijk al met bloeien. De opengaande knoppen zorgen ervoor dat het bloeiseizoen eerder begint en op die manier dus verlengd wordt.

De geschiedenis van de tulp gaat terug naar het eind van de 16e eeuw. Toen groeide en bloeide de eerste Nederlandse tulp in Leiden. Aan het begin van de zeventiende eeuw brak de ‘tulpenkoorts’ pas echt uit. Tulpenbollen werden in korte tijd bijzonder veel waard. Een enkele tulpenbol was in die tijd evenveel waard als een grachtenpand in Amsterdam. Nederland is het epicentrum van tulpenbollen en exporteert jaarlijks 2,5 miljard tulpenbollen naar andere landen. Veertig procent van de tulpenproductie bestaat uit de 23 grootste soorten tulpen. Deze worden verkocht in tuincentra of gebruikt voor de bloemproductie. De gele tulp ‘Strong Gold’ wordt het meest verkocht. Op nummer twee staat de rood met witte tulp ‘Leen van der Mark’.

Van alle kleuren bestaat alleen de blauw- en zwart gekleurde tulpen niet. Sommige soorten komen overigens wel in de buurt van zwart, maar zijn eigenlijk donkerpaars. Er zijn vijftien verschillende groepen, ingedeeld op basis van bloeitijd en bloemvorm.

Tulpen plant je vanaf half september tot half december. Het najaar is de beste periode, omdat ze een koude periode nodig hebben. Zorg er wel voor dat ze voor de eerste vorst in de grond zitten. Het beste plant je de bloembollen zo snel mogelijk na aankoop. Als je ze nog even moet opslaan, bewaar ze dan droog en koel (tussen de 10 en 15 graden Celsius). Graaf een gat voor een groep tulpen of meerdere individuele gaten voor het planten van enkele tulpen. Zet de tulpenbollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard, want dan kun je ze beschadigen. Grote tulpen hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine 3 tot 7 centimeter. Houd een diepte aan van drie keer de hoogte van de bol. Bedek de tulpenbollen met de uitgegraven aarde. Geef de tulpen dan wat water als de aarde droog aanvoelt.

Tulpenbollen zijn heel geschikt om in potten te planten. Houd er rekening mee dat de pot groot genoeg is; minimaal zes keer zo hoog als de bloembol. Op die manier ligt er onder en boven de tulpenbollen een laag grond van drie bollen hoog. Zorg ook voor een gat onderin de pot, zodat het teveel aan water kan weglopen.        

Ondanks de ruime keuze in tulpen, worden er nog volop nieuwe tulpen veredeld. Dit is het kruisen van tulpen met hele goede eigenschappen om zo nieuwe cultivars te krijgen. Het duurt twintig jaar voordat een nieuwe tulp in het tuincentrum te koop is. Botanische tulpen bloeien ieder jaar en vermeerderen zelfs. Ze worden ook wel ‘dwergtulpen’ genoemd omdat ze klein en fijn blijven in vergelijking met andere tulpen. In de Romeinse tijd waren bloembollen zelfs een delicatesse. Het ging met name om de bollen van de kuifhyacint. Deze bol werd destijds geroemd om zijn smaak. Er bestaat een tulp die sterk lijkt op een ijsje, de Tulipa Ice Cream.

Meer info: www.bloembol.org.

Meer berichten