Afbeelding
Foto: MV

Onvrede over brief rond oneigenlijk gebruik gemeentegrond

Politiek Teylingen

Teylingen •  Inwoners worden de stuipen op het lijf gejaagd. Krijgen het gevoel als criminelen behandeld te worden. Soms wekt het boosheid op. “In de ogen van de inwoners handelt de gemeente niet zorgvuldig”, zo stelt raadslid Peter Scholten (CDA) over de brief die de gemeente stuurt als geconstateerd wordt dat inwoners naar vermoeden een stukje gemeentegrond oneigenlijk zich hebben toegeëigend. Hij heeft hierover vragen aan B&W gesteld.

door Nico Kuyt

Vorig jaar is de gemeente gestart met het kijken naar de stroken gemeentegrond die door bewoners oneigenlijk in gebruik zijn genomen. Het gaat om kleine strookjes direct grenzend aan een woonperceel die tot nu toe aan het gemeentelijk oog zijn ontsnapt. In sommige gevallen liggen over het grondgebruik er al afspraken met de gemeente, in enkele gevallen is er sprake van verjaring en dan heeft de gemeente geen instrumenten meer, maar voor de rest moet de situatie nog netjes worden afgehandeld. De keuze ligt dan de bewoner voor om de grond te kopen of weer beschikbaar te stellen aan de gemeente. 

Brief

Constateert de gemeente oneigenlijk gebruik, dan krijgen de bewoners een brief met, in hun ogen, een ‘vage luchtfoto´ als bewijs. Uit signalen kan Scholten opmaken dat zij de manier waarop de gemeente hen benaderd niet altijd kunnen waarderen. “Met de brief worden de inwoners onverwachts de stuipen op het lijf gejaagd”, zegt hij en vindt dat er sprake is van onzorgvuldigheid. “Soms zijn er in het verleden afspraken gemaakt met de gemeente, maar in de brief wordt daarover niet gesproken. Of er is sprake van verjaring, maar de gemeente wijst hen er niet op. Het Kadaster is de aangewezen instantie om in dit soort gevallen een grensbepaling uit te voeren, maar daarover wordt in de brief aan de inwoners met geen woord gerept. Zo wordt de bewijslast bij hen gelegd en moeten, als zij de juistheid van de mededeling betwijfelen, kosten maken om het Kadaster in te schakelen”, constateert Scholten en vraagt of B&W bereid is om in deze gevallen die eventuele kosten voor rekening van de gemeente te nemen. 

Overvallen

Naar de mening van Scholten mogen inwoners verwachten dat de gemeente zich eerst afdoende verdiept in hun situatie alvorens met hen in contact treedt en een ‘goede persoonlijke communicatie’ met de individuele bewoner voert. “Er komen twee mensen van de gemeente langs met een centimeter, waardoor deze inwoners, die geheel te goeder trouw zijn, zich overvallen voelen en het gevoel krijgen dat zij min of meer als ‘criminelen’ worden behandeld”, schildert Scholten en verzoekt B&W om in de lopende zaken alsnog en in de komende zaken vanaf nu, de persoonlijke situatie van inwoners te bekijken en maatwerk te leveren.

Uit de krant