Afbeelding

Tijdens corona topt samenwerking tussen gemeente en politie

Politiek Teylingen

Teylingen • “Een heftige tijd”, noemt teamchef van politie Henk Woppenkamp de coronacrisis. Maar hij put er toch een positieve noot uit. De politie heeft door het virus een nauwe samenwerking met de HLT (Teylingen, Lisse, Hillegom) aangeknoopt. En dat is bij de andere politiedistricten niet onopgemerkt gebleven.

Door Nico Kuyt

Op 29 oktober praatte Woppenkamp de raadscommissie Welzijn bij over de stand van zaken van politie in coronatijd. “De eerste fase van corona zijn we als politie redelijk doorgekomen en hebben we best wel veel kunnen doen”, concludeert Woppenkamp. De crisis vereiste een nauwe samenwerking. “Dagelijks kwamen politie en gemeente bij elkaar om de dagkoersen te vertalen naar uitvoering en het maken van werkafspraken. Als deze tijd voorbij is en we houden nog 60 procent van deze samenwerking over, dan hebben we nog goede vordering gemaakt”, zegt de teamchef met enige trots. De nauwe samenwerking is een bron voor studie voor andere politiedistricten.

Jeugd

Er zijn in deze coronatijd beduidend meer meldingen van jeugdoverlast. Uit verveling zoeken ze elkaar op. “Dat zijn vaak jeugdigen die wij normaal niet zien. Dat is van tijdelijke aard. Wij maken ons wel grote zorgen over een hardnekkige groep jongeren die dreigen te ontsporen. Zij hebben alle stadia van hulpverlening al doorlopen en door de hulpverlening losgelaten. Hoe kunnen wij voorkomen dat deze jongeren afzakken? Hier moeten wij met de partners de schouders eronder zetten. We zijn daarmee op weg.”

De hele harde kern bestaat uit zo´n tien jongeren. Van de bedreigde jeugd komt een aantal van buiten Teylingen, maar komt zich hier ‘vervelen’. De jongeren zijn in beeld en er is een gezamenlijk werkplan voor gemaakt.

Ondermijning

Ondanks het virus gaat het normale werk door. Zo is door politie en gemeente de laatste tijd heel veel geïnvesteerd in de vermenging van de criminele onderwereld met de bovenwereld, met name in het verkrijgen van informatie. Alle ambtenaren hebben een awareness-cursus gekregen. “Het informatiekanaal staat als een huis. We komen op het moment te gaan uitvoeren. De tijd is rijp om te oogsten”, onthult Woppenkamp, die hierover niet veel meer in de openbaarheid wil zeggen.

Veiligheidsplan

Zeer tevreden is Woppenkamp over het gemeentelijk Veiligheidsplan 2020-2023. “Er ligt hierin een gezamenlijke focus. Het werk is daardoor veel succesvoller en efficiënter. De politie trekt daarin integraal op met de partners. Dat is succesvol gebleken.” Hij wijst daarbij naar het vorige plan. Daarmee zijn de woninginbraken tot bijna 60 procent teruggedrongen.

De toekomst ziet Woppenkamp ‘rooskleurig’ tegemoet. De Bollenstreek heeft tien jonge agenten erbij gekregen. De uitgestelde reorganisatie van de politie in de Bollenstreek gaat op 1 februari plaatsvinden. Het team Noordwijk, waar Teylingen onder valt, zal dan opgedeeld worden. De HLT komt dan in één politieteam te zitten. De reorganisatie biedt weer nieuwe kansen. “Wij zijn, samen met de partners, hele mooie en goede dingen aan het doen”, blaast Woppenkamp afsluitend de loftrompet.

Uit de krant