Foto: pr.
Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen wil de drie centra toekomstbestendig maken

Politiek Teylingen

Teylingen • De gemeente Teylingen gaat samen met ondernemers en inwoners de winkelgebieden in de drie woonkernen Sassenheim, Voorhout en Warmond klaar maken voor de toekomst. Het college van burgemeester en wethouders is na een lang participatie- en ontwikkeltraject vandaag akkoord gegaan met de Centrumvisie. Daarin is vastgelegd wat de verwachtingen voor de toekomst zijn. Het college legt de Centrumvisie nu voor aan de gemeenteraad voor definitieve besluitvorming.

In de Centrumvisie heeft het gemeentebestuur per woonkern vastgelegd, langs welke route de winkelgebieden zich de komende jaren kunnen ontwikkelen. De focus is voor alle drie woonkernen net iets anders.

Sassenheim: het winkeldorp van Teylingen

Sassenheim heeft de meeste potentie zich blijvend te handhaven als winkelgebied van Teylingen. Het winkelgebied moet duidelijker benaderbaar worden. Waar kom je het winkelgebied binnen en wat kan je daar verwachten. Het gebied moet zich vooral richten op het ontmoeten van elkaar, waar voorzieningen en openbare ruimte op afgestemd worden. Verbindingen naar het centrum worden duidelijker in combinatie met parkeren aan de randen, zodat het ook veiliger wordt. 

Voorhout: het horeca en boodschappendorp

Het langgerekte winkelgebied van Voorhout, wordt de komende jaren op de noord- en zuidkop meer omgetoverd tot aanloopstraat. De winkels voor dagelijkse boodschappen zijn goed en gemakkelijk toegankelijk met parkeren bij de deur. Het gebied ontwikkelt zich verder als ontmoetingsplek met veel ruimte voor gezellige terrassen. Een meer groene inrichting, gericht op langzaam verkeer draagt hieraan bij. 

Warmond: het recreatieve dorp van Teylingen

Om een levendig winkelgebied te houden voor Warmond, wordt de waterrecreant verleid om de dorpskern even aan te doen. Voor een kop koffie, een mooi gerecht of een unieke boetiek. De verbindingen met het water komen prominenter in beeld en waterrecreatie wordt gezien als een kans. De inwoners moeten hun dagelijkse boodschappen blijven doen in het dorp in combinatie met voldoende parkeervoorzieningen. 

Lang en intensief traject

De gemeente heeft deze visie niet achter een bureau opgesteld. Anderhalf jaar lang is intensief geparticipeerd met belangengroepen, individuele ondernemers of inwoners, jongeren en ouderen. Experts hebben onderzoeken gedaan en uit een mix van dit alles is deze visie opgesteld.

“Als wethouder van dit college ben ik erg trots op wat wij hebben bereikt”, aldus wethouder Marlies Volten. “Deze visie wordt straks meegenomen in de omgevingsvisie die wij ook nog gaan opstellen. Maar ook de manier van samen optrekken met de inwoners, ondernemers en organisaties is ons zo goed bevallen, dat wij dit graag herhalen.”

Actief en aan de slag

Wethouder Volten beseft dat het onmogelijk is om het iedereen naar de zin te maken. “Maar ik denk ik dat wij hier een mooie visie hebben, waarmee wij de toekomstige ontwikkelingen kunnen aangaan. En daar willen wij niet te lang mee wachten. Dus is er inmiddels al een uitvoeringsprogramma in de maak, waarvoor wij in februari aan de raad het benodigde budget gaan vragen. Actief ermee aan de slag dus. Ik kijk ernaar uit drie mooie en onderscheidende winkelgebieden te ontwikkelen zij-aan-zij met ondernemers en bewoners van die gebieden.”

Uit de krant