Afbeelding

Geen daling van coronacijfers in Teylingen

Algemeen Teylingen

Teylingen • Vorige week zijn 113 besmettingen vastgesteld bij inwoners van Teylingen. Dat blijkt uit cijfers van de GGD. Twee weken geleden waren dat er 110. In veel andere gemeenten daalt het aantal besmettingen, maar in Teylingen blijft het gelijk. De piek uit week 43 (163 besmettingen) ligt wel ver achter ons. Sinds maart zijn 1.011 Teylingers positief getest op corona.

In de commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen testten 1990 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 25 personen aan de gevolgen van het coronavirus.

Percentage positieve testuitslagen daalt nog niet

De GGD ziet opnieuw een daling van het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands Midden. Het aantal testen is ook gedaald met 6%. Toch daalt het percentage positieve testen minder hard dan verwacht. Dat is bijzonder. Voorheen was het namelijk zo dat als het aantal testen afnam, er percentueel ook minder corona werd aangetroffen.

Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Ten eerste kan het zo zijn dat de GGD niet langer alle coronabesmettingen in beeld heeft. Dat komt dan mogelijk doordat mensen zich niet bij de GGD maar in de commerciële teststraten laten testen. Het is mogelijk dat niet alle corona uitslagen aan de GGD worden gemeld. Zij zijn wel verplicht de positieve uitslagen aan de GGD te melden.

Een tweede verklaring kan zijn dat mensen zonder klachten zich minder laten testen, terwijl mensen met klachten zich wel laten testen. De kans is dan groter dat het corona is. Het percentage positieven in de teststraten blijft dan hoog, ondanks het feit dat de GGD minder testen afneemt.

De GGD Hollands Midden blijft de cijfers monitoren en spoort commerciële teststraten aan positieve uitslagen aan de GGD te melden. 

Gedragsonderzoek

Hoe gaat u om met corona? Beïnvloed het uw gedrag? Wordt het makkelijker of juist moeilijker om de regels op te volgen? De GGD Hollands Midden heeft een nieuw gedragsonderzoek uitgezet. Met dit onderzoek probeert de GGD een beeld te krijgen wat corona doet met ons gedrag en ook hoe we er fysiek en mentaal mee omgaan. Ook u kunt meedoen aan het onderzoek. Op de website van de GGD vindt u meer informatie over hoe u deel kunt nemen.

Bron- en contactonderzoek weer volledig uitgevoerd

De GGD Hollands Midden voert weer uitgebreide bron- en contactonderzoeken uit. Een aantal weken geleden waren er veel positieve besmettingen in de regio. Zoveel dat het de GGD niet lukte om alle contacten van een coronapatiënt te informeren. De patiënt moest daarom zelf zijn/haar omgeving informeren en uitleg geven over de leefregels aan de hand van een informatiepakket dat de GGD toestuurde. 

Inmiddels lopen de aantallen besmetting terug, heeft de GGD meer medewerkers om het contactonderzoek uit te voeren en hebben mensen minder contacten waardoor een onderzoek minder tijd in beslag neemt. De GGD Hollands Midden start daarom weer met volledig bron- en contactonderzoek. 

Uit de krant