Afbeelding

Aantal besmettingen neemt weer toe

Algemeen Teylingen

Teylingen • Het aantal besmettingen in Teylingen neemt weer toe. Vorige week werden 93 inwoners positief getest. De week daarvoor waren dat er 83.

In totaal lieten 712 inwoners zich testen in een van de teststraten. Daarvan testte 9,6 procent positief. In heel Hollands Midden werden vorige week bij elkaar 1.840 besmettingen vastgesteld. 

In Teylingen leek de daling zijn ingezet, met 73 besmettingen in week 49. De week ervoor testten nog 113 mensen positief. Inmiddels is dus weer een stijging van het aantal coronabesmettingen te zien. 

Percentage positieve testuitslagen stijgt

Voor het eerst in weken stijgt het percentage positieve testuitslagen. Deze stijging komt doordat de maatregelen in de privésfeer niet goed worden nageleefd.

Uit het gedragsonderzoek van de GGD blijkt dat mensen met corona gerelateerde klachten minder thuisblijven. Ruim 80% van de ondervraagden geeft aan ondanks klachten toch naar buiten te zijn geweest. Daarnaast zegt 36% van de ondervraagden toch bezoek te hebben ontvangen, ondanks het feit dat ze klachten hadden die passen bij het coronavirus.

Het is heel belangrijk dat jij je ook thuis aan de maatregelen houdt. Dat betekent: werk zoveel mogelijk thuis, houd 1,5 meter afstand, was regelmatig je handen, ontvang niet meer dan 3 personen op bezoek en ga niet naar buiten en/of op bezoek als je coronagerelateerde klachten hebt.

Uitkomsten gedragsonderzoek

De resultaten van het gedragsonderzoek van begin november zijn bekend. Het onderzoek is gehouden onder 3850 inwoners van Hollands Midden. Opvallend is dat de vaccinatiebereidheid daalt. In juni gaven 74% van de mensen aan zich te willen laten vaccineren, inmiddels is dit gedaald tot 59%. Een opvallende stijging is de testbereidheid. Waar 43% van de mensen in oktober aangaf zich bij klachten te willen laten testen, zegt begin november 61% van de ondervraagden zich te willen laten testen bij klachten.

De negatieve effecten van de coronacrisis op het welzijn van mensen zijn helaas toegenomen. Het percentage mensen dat zich ernstig eenzaam voelt is gestegen naar 16%. Ook het aantal mensen met een verminderde psychische gezondheid stijgt tot 9%. Tot slot is een opvallende uitkomst dat 39% van de mensen aangeeft minder te bewegen.

De uitkomsten van dit onderzoek laten zien hoe belangrijk het is goed op jezelf en elkaar te letten. Het feit dat meer mensen zich ernstig eenzaam voelen, is een oproep aan ons allemaal om in contact te blijven met onze familieleden, vrienden en buren. Bel elkaar bijvoorbeeld wat vaker en kijk of je elkaar praktisch kunt helpen. Let daarnaast ook goed op jezelf. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling of ga een rondje fietsen. 

Uit de krant