Mantelzorgers krijgen een workshop Djembé tijdens de Mantelzorgdag. | Foto: fbps/ Peter Schipper
Mantelzorgers krijgen een workshop Djembé tijdens de Mantelzorgdag. | Foto: fbps/ Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Mantelzorgers laat met vragen om hulp

Politiek Teylingen

Teylingen • Er zit nog voldoende geld in de pot voor het verlichten van mantelzorgers zodat deze niet overbelast raken. De regeling wordt op dit moment vooral gebruikt door mensen die al tegen overbelasting aanzitten. Mantelzorgers komen in het algemeen erg laat met hun hulpvraag, zo blijkt. De regeling wordt in 2021 en 2022 voortgezet.

Door Nico Kuyt

De ‘Regeling Ondersteuning Mantelzorg en Respijtzorg’, die wordt uitgevoerd door Welzijn Teylingen, biedt mantelzorgers de mogelijkheid gebruik te maken van huishoudelijke hulp, respijtzorg aan huis, cursussen of maatwerk. Dit laatste kan ook een vorm van zorg met verblijf zijn voor de persoon waarvoor men zorgt. Op deze manier worden de mantelzorgers ontlast en kunnen zij het mantelzorgen langer volhouden.

Positief

De mantelzorgers zelf zijn positief over de regeling, zo blijkt uit onderzoek. Het kostte wel even tijd om de regeling bij hen bekend te krijgen. Zij komen over het algemeen erg laat met hun hulpvraag, namelijk als zij al tegen het randje van hun vermogen zitten. In 2021 wil de gemeente opnieuw kijken naar het gebruik van en de ervaringen van mantelzorgers met de regeling. Op grond daarvan kan eventueel worden bijgestuurd in de uitvoering.

Budget

De gemeenteraad heeft destijds besloten het door het Rijk beschikbaar gestelde budget van meer dan 2 ton in te zetten totdat het is uitgeput. Maar dat subsidieplafond is nog niet bereikt. Er zit nog een restant bedrag van rond de 150.000 euro in kas. Dit is nu het subsidieplafond voor de regeling voor de periode 2021-2022. In de loop van 2022 wordt dan beslist op welke wijze en in welke vorm deze regeling in de jaren daarna voortgezet wordt.

Uit de krant