| Foto: pr.
| Foto: pr. Foto: pixabay

Beroering in buurt over plan voor bebouwing op Tennispark Oosthout

Politiek Voorhout

Voorhout • Het principeverzoek voor de bouw van 37 woningen op Fuchsiastraat 1-3, het Tennispark Oosthout, heeft de onrust opgewekt bij de omwonenden. B&W staat ‘in principe’ positief tegenover de ontwikkeling. Wordt een aanvraag ingediend, dan gaat de gemeenteraad erover beslissen.

Door Nico Kuyt

De gemeente heeft medio 2019 een verzoek ontvangen voor het realiseren van 37 woningen op het perceel Fuchsiastraat. Volgens eigenaar Rob Ubink is het op termijn niet meer mogelijk om Tennispark Oosthout als particulier tennispark te blijven exploiteren. Aanvankelijk ging het plan uit naar het realiseren van 18 grondgebonden woningen en een appartementengebouw met 24 appartementen, maar na participatie is ervoor gekozen uit te gaan van 37 grondgebonden woningen, waarvan 25 in de vrije sector en 12 in de sociale koop. B&W heeft besloten in beginsel en onder voorwaarden positief te staan tegen het ingediende principeverzoek. De bereikbaarheid en ontsluiting en verkeersveiligheid van de locatie is volgens B&W wel een aandachtspunt en heeft Ubink verzocht te kijken met de naburige eigenaar om de ontsluiting via de Nijverheidsweg te waarborgen.

Past niet

Het plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan. Op het perceel is de bouw van de woningen niet toegestaan. Het is nog steeds bestemd voor sport. Neemt Ubink het besluit tot het indienen van een aanvraag in voor de vergunning, dan moet de gemeenteraad hierover beslissen. In het meest uitgebreide geval is een aanpassing van het bestemmingsplan nodig, een maandenlange procedure. Vervolgens dient Ubink een BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) op te stellen voor de uitvoering van de bouw en het daarbij horende verkeer.

Recreatie

De omwonenden zijn niet blij met de plannen. “Nog meer parkeeroverlast en nog meer verkeer door de nu al overbelaste buurt, dat accepteren wij niet. Niet alleen wordt een prachtig recreatief gebied ons en vele Voorhouters ontnomen, we krijgen er als buurt alleen maar meer overlast voor terug. Meer mensen, meer auto’s, meer verkeersbewegingen, meer luchtvervuiling, meer lawaai, maar wel minder rust, minder groen, minder welzijn”, stelt woordvoerster Ineke Weterings, bewoner van de Krooshof. Verbaasd is zij dat B&W de buurt niet heeft geïnformeerd dat deze plannen weer op de tafel lagen en hekelt de gebrekkige participatie. “Wij zijn nog steeds niet gediend van de plannen. We zitten allemaal thuis te werken in Corona-tijd, dit zal voor veel mensen ook zo blijven, dus laat ons alstublieft met rust! Wij wonen en werken hier!”, aldus de woordvoerster en geeft aan dat iedere officiële stap die genomen zal worden, zoals wijzigingen bestemmingsplan, aanvragen van bouwplannen en dergelijke, daar waar nodig zij juridisch zullen aanvechten. De bewoners willen dat naar andere mogelijkheden voor recreatie wordt gekeken.

Zienswijzen

B&W geeft aan dat de ontvangen reacties uit de omgeving geen aanleiding hebben gegeven om niet in te stemmen met het principeverzoek. “De belanghebbenden worden op de hoogte gehouden van het verdere proces en de mogelijkheden om hun zienswijzen op het plan in te dienen.” Rob Ubink, als initiatiefnemer, dient zelf invulling te geven aan het participatietraject met leden van de tennisvereniging, omwonenden en belanghebbenden.

Uit de krant