Afbeelding
Foto: pr

‘Zorgvuldig onderzoek naar oneigenlijk bezit gemeentegrond’

Politiek Teylingen

Teylingen • B&W is bezig om in heel Teylingen het zonder toestemming in bezit hebben en gebruiken van een strook gemeentegrond door bewoners, alsnog te regelen. En daarbij wordt elke situatie voorafgaand voldoende zorgvuldig onderzocht, zo antwoordt B&W aan de fractie van het CDA, die hierover vragen had gesteld.

Door Nico Kuyt

Het CDA meende dat inwoners onaangenaam worden overvallen met een brief en vage luchtfoto als zij ongeregeld een strook gemeentegrond gebruiken. Er wordt hen de stuipen op het lijf gejaagd, aldus de fractie en tevens onvoldoende op verjaring verwezen. Maar B&W wijst naar de goede communicatie. Er is eerst een algemene bewonersavond. Helaas kon deze in Voorhout door corona geen doorgang vinden. De bewoners met zulke gronden hebben daarom eerst een algemene brief ontvangen en vervolgens een persoonlijke brief met een luchtfoto waarop de kadastrale grenzen zijn geprojecteerd en waarop de strook gemeentegrond zichtbaar is gemaakt. De bewoners wordt de mogelijkheid geboden, indien zij daar behoefte aan hebben, een afspraak met de ambtenaren te maken om de situatie ter plaatse te bekijken en te bespreken. Als nodig, wordt het Kadaster benaderd. Vervolgens zal dan een regeling worden getroffen, of aankoop, of teruggave aan de gemeente, of het is verjaard.

Verjaring

Voor verjaring gelden de wettelijke regels van het Burgerlijk Wetboek. De bewijslast ligt daarbij bij degene die een beroep op verjaring doet. Dit betekent dat de bewoner daarvoor bewijsmateriaal moet aanleveren. De gemeentegrond moet al twintig jaar in gebruik zijn door de bewoner. Indien deze te goeder trouw is, dan geldt een termijn van tien jaar. Bovendien moet de gemeentegrond niet alleen gebruikt worden, maar ook in bezit zijn bij de bewoner.

Uit de krant