Afbeelding
Foto: pr.

Herinnering aan drie Warmonders in Galerie de Pomp

Algemeen Warmond

Warmond • Noem het creatief, noem het kunst, noem het vakmanschap. Drie woorden die van toepassing zijn op de expositie in Galerie De Pomp in Warmond. Het is een kleine herinnering aan Fons Versluys, Fred van Houten en Aat van Rijn: drie Warmondse mannen, nog maar pas geleden en kort na elkaar overleden.

Fons Versluijs (1947 - 2018) vervaardigde ooit praalwagens voor de Leidse 3-oktoberoptocht en schilderde reclameborden voor Leidse bioscopen. Met teken- en beeldhouwcursussen als bagage, maar vooral als autodidact, ging hij rond zijn veertigste aan de slag als zelfstandig kunstenaar. Hij maakte - vaak in opdracht - kleine en grote beelden in klei, gips en brons. In samenwerking met het Warmondse metaalbewerkingsbedrijf Heemskerk creëerde hij ook grote buitenkunstobjecten zoals de narcissenbol ‘Moeder en kind’ op de rotonde nabij het NS-station in Voorhout.

Fred van Houten

Fred van Houten (1945 - 2019), geboren in Dordrecht, kwam in 1971 naar Warmond. Hij volgde de opleiding voor grafisch vormgever aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst en werkte bij een reclamebureau en later als zelfstandig ondernemer. Geïnspireerd door het werk van M. C. Escher maakte hij grafische voorstellingen van ‘onmogelijke figuren’ en digitale ‘optical illusions.’ Voor Warmondse verenigingen ontwierp hij posters en flyers.

Aat van Rijn

Aat van Rijn (1948 - 2019) was een van de oprichters van de roemruchte jongerensociëteit Ut Sloepie in Warmond. Toen al liet hij zijn creatieve en kunstzinnige eigenschappen gelden met decoratieve muurschilderingen. Begin jaren zeventig verhuisde hij naar Italië waar hij in Rimini een opleiding volgde aan de Grafische Academie. De onderwerpen en stijl van zijn schilderijen variëren van uiterst figuratief tot zeer abstract. Maar altijd is er een enorme levenslust in te herkennen.

De expositie loopt van 3 december 2020 tot en met 6 januari 2021.

Uit de krant