Margo Slot
Margo Slot Foto: pr./Danielle van der Spek

Leestips van de Bibliotheek Bollenstreek voor december

Algemeen Teylingen

Tips • Het is december, de laatste maand van een turbulent jaar. We zullen de feestdagen dit jaar misschien een beetje anders vieren dan anders. Maar je laten meevoeren door een mooi boek kan ook (of juist?) nu heel goed. Manager front office van Bibliotheek Bollenstreek Margo Slot vertelt welke boeken haar hebben geraakt en waarom. Veel leesplezier en alvast fijne feestdagen.

Koos / Koos Vervoort

“Koos” geeft een open kijk in het leven van iemand die laaggeletterd is. Hoe het niet kunnen lezen en schrijven de kansen op ontwikkeling, gezondheid, werk beperkt. Hoe het verbergen een worsteling is in een relatie. Wat me het meest bijblijft, is dat het vinden van de weg onmogelijk is. Hoe kom je dan verder, letterlijk?

De Trooster / Esther Gerritsen (ook als e-book)

Vanaf de eerste pagina word je het verhaal ingezogen. Een kleine wereld in een besloten gemeenschap wordt geschetst. Een bezoeker van buiten brengt onrust en werpt een licht op de positie van de verteller. De ontwikkelingen in persoonlijke verhoudingen en de bevreemdende manier waarop mensen hun behoeften vervullen, maken dat je door wilt lezen. Grote thema’s worden niet geschuwd. En dan is het boek uit en vraag je je af hoe je hier nu eigenlijk over moet denken; een verhaal met vele lagen.

1001 vrouwen in de 20ste eeuw / samengesteld door Els Kloek

Ik wist niet dat het bestond, vrouwenlexicon.nl, met vele kleine biografieën van vrouwen en de betekenis die zij hebben gehad voor de Nederlandse geschiedenis. Het zijn levens die inspireren, met bekende en onbekende namen. Zoals Anna van Gogh-Kaulbach, enig overlevende van zes kinderen en getrouwd met een Lisser bollenkweker. Ze was een schrijfster met ruim 100 publicaties op haar naam, waaronder de sociale roman ‘Rika’, uit 1905, over het proletariaat in de bollenstreek. Ik ben benieuwd wat zij heeft geschreven over het leven in deze streek in die tijd.

Extra leestip van Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek: 

De stilte van de vrouwen / Pat Barker (ook als e-book)

De Illias van Homerus heb ik nooit gelezen, maar ik ben zoals zovelen wel bekend met de Griekse mythes over Troje. In deze hervertelling van Pat Barker, winnaar van de Booker Prize, staan niet de Griekse helden centraal, maar koningin Briseïs. Haar stad is verwoest en alle vrouwen zijn als slaaf weggevoerd; zo ook Briseïs als oorlogstrofee voor Achilles. Haar verhaal zet De Ilias even helemaal op zijn kop.

Uit de krant