Deze eik wordt in januari gekapt uit voorzorg. Voor de één een zegen, de ander vindt het jammer.
Deze eik wordt in januari gekapt uit voorzorg. Voor de één een zegen, de ander vindt het jammer. Foto: zomereik op fietspad

Zomereik op het fietspad bij Stationsweg in Lisse wordt gekapt

Algemeen Regio

Regio • “De boom die midden op het fietspad staat.” Als je dit zegt tegen fietsers in de Bollenstreek, dan weet 90 procent van de mensen om welke boom het gaat: de zomereik die in het fietspad van de Stationsweg in Lisse staat. En deze eikenboom moet binnenkort worden gekapt. Honingzwam heeft de stamvoet en de wortels ernstig aangetast. De eik wordt daardoor instabiel en dat levert gevaar op.

Een röntgenfoto van de omvang van de boom geeft aan dat de houtkwaliteit nog redelijk is. Vijftig procent van de stamomtrek is echter al afgestorven. Het rotten van het hout is onomkeerbaar. Een zogeheten noodkap is daarom noodzakelijk.

Verhalen delen
“De eikenboom staat er al zeker zeventig jaar”, weet wethouder Kees van der Zwet. “Veel mensen hebben er verhalen over. Dat ze hem mooi vinden, maar ook dat ze hem liever weg willen. Misschien zijn mensen er wel tegen aan gefietst, of net aan ontweken.” De wethouder roept Lissenaren op om hun verhalen te delen op de Facebookpagina van de gemeente. “Als er genoeg mooie verhalen zijn, dan kunnen we die ook verzamelen en ergens online publiceren.”


De boom wordt in januari gekapt en de open plek die dan ontstaat, wordt dicht gestraat. Elders op de Stationsweg wordt een nieuwe boom geplant. De huidige plek wordt als vreemd en soms ook gevaarlijk ervaren en is niet geschikt om er een nieuwe boom neer te zetten. De boom stond op deze plek omdat in de zeventiger jaren vorige eeuw de Stationsweg werd verbreed en er een fietspad werd aangelegd. Destijds is besloten de zomereik te laten staan.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant