Afbeelding
Foto: MV

Oude Plus-locatie blijkt helft minder waard

Politiek Voorhout

Voorhout • De aankoop door de gemeente van de voormalige Plus en daarna Poolse supermarkt aan de Herenstraat staat op losse schroeven. De taxatie voor de verwerving blijkt opeens met de helft te zijn gedaald.

Door Nico Kuyt

Teylingen wilde met het verwerven van het gebouw en parkeerterrein een strategische aankoop doen. Om zo het centrum van Voorhout te versterken. Te denken valt aan de realisatie van een multifunctioneel centrum met daarboven woningen. Een mooie oplossing na jaren van leegstand en verpaupering. De aankoopsom was bepaald op rond de 9 ton. Maar in de gemeenteraad van 5 september klonk naast alle positieve geluiden ook kritiek. Zo uitte Don Verhoeff (GroenLinks) twijfels bij de taxatie. Onduidelijk was hoe de aankoopsom tot stand is gekomen. Er werd wel een taxatierapport aangehaald uit 2009, waarin de waarde was bepaald op 1.3 miljoen euro, en in het eerste kwartaal van 2019 een waardering van 8,7 ton, maar een meer recent rapport bleek niet voorhanden. Het raadvoorstel voor de aankoop van het pand en de parkeerplaats werd op 28 september van de agenda gehaald. Verhoeff stelde vervolgens schriftelijke vragen aan B&W.

Hertaxatie

B&W heeft recent een nieuwe taxatie laten uitvoeren en dat gaf een opmerkelijk resultaat Het blijkt dat het pand in betrekkelijk korte tijd flink in waarde is gedaald. De actuele waarde werd nu vastgesteld op 4,2 ton. Dit is 4,5 ton lager dan de laatste waardebepaling. Volgens de taxateur is er sprake van een negatief sneeuwbaleffect, nog eens extra versterkt door de coronacrisis. B&W verklaart ‘verrast’ te zijn door de snelle waardevermindering van het pand. “B&W rekent het zichzelf aan dat er, alvorens het voorstel voor de aankoop aan de gemeenteraad voor te leggen, geen actuele taxatie is geweest. Het onderhandelingsproces heeft lang geduurd en tussentijdse taxaties hadden aan de orde moeten zijn”, erkent wethouder Heleen Hooij. Reden voor de langdurige onderhandelingen waren onder andere onderzoeken naar mogelijke bodemverontreiniging. B&W verklaart te gaan zorgen dat dit soort situaties in de toekomst niet meer voorkomen. Vanwege de hertaxatie is de aankoop van het pand niet tot stand gekomen. Of de gemeente het pand alsnog kan aankopen is nog onzeker. “De eigenaar beraadt zich op de ontstane situatie en dat geldt ook voor de gemeente”, aldus B&W.

Uit de krant