Afbeelding

Teylingen telt meer dan 200 besmettingen in één week

Algemeen Teylingen

Teylingen • Vorige week zijn 236 inwoners positief getest op corona. Opnieuw een stijging, nadat twee weken terug bij 175 mensen corona werd vastgesteld.

In de week van 14 tot 20 december zijn 22.357 personen in Hollands Midden getest in de corona teststraten. Hiervan bleek 13,6% positief, opnieuw een stijging in vergelijking met vorige week. In de commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 3719 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 26 personen aan de gevolgen van het coronavirus.

Niveau zeer ernstig

Met meer dan 250 besmettingen per dag zitten we in de regio Hollands Midden helaas weer op het niveau ‘zeer ernstig’. Het virus grijpt hard om zich heen. Op dit moment zijn er veel besmettingen binnen zorginstellingen. Precies de plek waar kwetsbaren wonen die het meeste risico lopen op ernstige ziekte en overlijden. 

De stijging van het aantal besmettingen is mogelijk nog het gevolg van ons gedrag van voor de lockdown. Het effect van de lockdown op het aantal besmettingen wordt pas over enkele dagen verwacht.

Feestdagen

Na een jaar vol coronamaatregelen heeft u misschien extra zin om de feestdagen met een klein groepje familieleden of vrienden te vieren. Toch is het is heel belangrijk juist tijdens de feestdagen de coronamaatregelen vast te houden en goed op te letten. Heeft u klachten zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of een kuchje, ga dan niet op bezoek en ontvang ook geen bezoek. Bent u gezond, ontvang dan maximaal drie bezoekers per dag. Ondanks de maatregelen kunnen we er met wat creativiteit samen mooie feestdagen van maken.

Vaccinatielocatie bekend

Op 18 januari start de GGD Hollands Midden met het vaccineren van zorgmedewerkers. De vaccinatielocatie is het Event en Convention Center Holiday Inn in Leiden. 

De GGD opent één vaccinatielocatie voor de vaccinatie van zorgprofessionals. Dat er maar één vaccinatielocatie is, komt door de eigenschappen van het Pfizer-vaccin. Het is vanwege die eigenschappen niet mogelijk de vaccins te verdelen over meerdere locaties. Het voordeel van Holiday Inn is dat het goed bereikbaar is per openbaar vervoer en dat een groot deel van de inwoners van onze regio de reisafstand klein is. 

Zorgmedewerkers mogen zelf kiezen op welke vaccinatielocatie zij zich willen laten vaccineren. Dat hoeft dus niet in de eigen GGD-regio te zijn, maar mag bijvoorbeeld ook in Kennemerland, Rotterdam of Utrecht.

De vaccinatieronde voor zorgprofessionals duurt in totaal zes weken. Deze zes weken bestaat uit een cyclus van twee keer drie weken. Zorgpersoneel moet het vaccin twee keer toegediend krijgen met een tussenpauze van 21 dagen. Dat betekent in onze regio dat alle 11.000 zorgmedewerkers in de periode van vaccinatieweek 1 t/m 3 de eerste vaccinatieprik toegediend krijgen. Tussen vaccinatieweek 4 t/m 6 ontvangen zij de tweede vaccinatieprik.

Deze cyclus zorgt ervoor dat het personeel van zorginstellingen gespreid over drie weken gevaccineerd wordt. Zo kan de zorg in de instellingen steeds doorgaan.

Oplichters actief 

Er zijn oplichters actief die zich voordoen als GGD-medewerkers. Zij sturen sms’jes waarin staat dat u uw testuitslag van de coronatest kan zien op www.coronatest.nl. De link in dit sms’je lijkt echt, maar is nep. Als u op deze link klikt, krijgen de oplichters mogelijk toegang tot uw persoons- en bankgegevens.

De GGD stuurt nooit sms’jes over de uitslag van de coronatest. Ontvangt u een sms’je met als afzender de GGD? Gooi deze dan meteen weg en klik niet op de link.

Uit de krant