Logo deteylinger.nl
Foto:
Teylingen

GGD: Begin 2021 gezond en wel, zorg dat je een ander niet besmet

In de week van 21 tot 27 december zijn 20.025 personen getest in de corona teststraten. Hiervan bleek 13,4% corona te hebben. In de GGD-teststraten en commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 3.466 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 28 personen aan de gevolgen van het coronavirus.  


Het aantal besmettingen is min of meer gelijk gebleven. Met ruim meer dan 250 besmettingen per dag zit de regio Hollands Midden nog steeds op het niveau ‘zeer ernstig’. Het virus krijgt nog steeds de kans om zich te verspreiden. Op dit moment zien we veel besmettingen binnen zorginstellingen. Precies de plek waar kwetsbaren wonen die het meeste risico lopen op een ernstige verloop van de ziekte en op overlijden. En de plek waar de zorgmedewerkers op hun tandvlees lopen. Help hen, houd je aan de maatregelen.

Begin 2021 gezond en wel

Uit bron- en contactonderzoeken en ook uit de gedragsonderzoeken blijkt nog steeds dat mensen met klachten toch bij elkaar op bezoek gaan en soms zelfs gaan werken. De GGD houdt, samen met hun collega’s in de zorg, hun hart vast: heeft het virus met Kerst de kans gekregen om zich verder te verspreiden en wat betekent dit voor de jaarwisseling? Heb je klachten zoals bijvoorbeeld een loopneus of een kuchje, adviseren we je met klem te gaan testen, niet op bezoek te gaan en ook geen bezoek te ontvangen. Zorg dat je een ander niet besmet. Iedereen wil 2021 goed beginnen, jij toch ook?

Voor de jaarwisseling nog even laten testen

Voor de kerstdagen wilden veel mensen zich laten testen. Een goede gedachte, als je klachten hebt dan wil je het risico niet nemen om met de feestdagen anderen te besmetten. Ook voor de jaarwisseling staat de GGD in de teststraten voor je klaar. Maar pas op, een negatieve uitslag (geen corona) betekent nog steeds dat je je aan de maatregelen moet houden. Het geeft geen garantie voor de dag/ dagen erna. Het blijft van belang om anderhalve meter afstand te houden, veelvuldig je handen te wassen en visite te beperken.

Zonder klachten testen kan alleen op uitnodiging

Heb je geen klachten en wil je je laten testen, dan moeten we je helaas teleurstellen. Het wordt wel geadviseerd als je contact hebt gehad met een besmet persoon. Je wordt dan uitgenodigd door de GGD om je na vijf dagen na het contact te laten testen of je krijgt een melding van de CoronaMelder app. Zo kunnen we er als GGD voor zorgen dat je met de juiste test getest worden. Dit moet namelijk de meest gevoelige PCR-test zijn en niet een zogenoemde sneltest.

Meer berichten