Minder besmettingen in Teylingen
Logo deteylinger.nl
Foto:
Teylingen

Minder besmettingen in Teylingen

Teylingen • De daling van het aantal besmettingen zet door. Werden er in Teylingen in de eerste week van januari nog 98 besmettingen vastgesteld, vorige week waren dat er nog maar 61. Het is het laagste aantal gemeten sinds begin oktober.

In de week van 11 januari tot 17 januari zijn 10.758 personen uit Hollands Midden getest in de corona teststraten. Hiervan bleek 11% positief, dit is een daling in vergelijking met vorige week. In de commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 1679 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 49 personen uit onze regio aan de gevolgen van het coronavirus.

Vaccinatiebereidheid

De vaccinatiebereidheid in de regio Hollands Midden is toegenomen. Dat blijkt uit het gedragsonderzoek dat in december en januari is afgenomen. In november gaf 59% van de ondervraagden aan zich te willen laten vaccineren, inmiddels is dat percentage gestegen naar 82%. Onder zorgmedewerkers is de vaccinatiebereidheid gestegen van 47% naar 77%. 

Start vaccinaties

Afgelopen vrijdag, 15 januari, is de GGD Hollands Midden gestart met het vaccineren van zorgpersoneel. Inmiddels zijn alle vaccinatieplekken voor zorgmedewerkers opgevuld. Zorgmedewerkers die zich wel willen laten vaccineren maar zich niet meer konden aanmelden, worden teruggebeld voor een afspraak als er nieuwe vaccins beschikbaar zijn.

Het vaccineren van 60+’ers begint naar verwachting half februari. Of dit ook echt per half februari gaat gebeuren is afhankelijk van de levering van vaccins door de fabrikanten. De GGD, huisartsen en zorginstellingen zijn zich wel druk aan het voorbereiden op het vaccineren van deze groep. Vaccinatie is altijd vrijwillig en gratis. Meer informatie over vaccineren is te vinden op de website van de GGD.

Onrust op scholen

Veel scholen bellen naar de GGD Hollands Midden. Het personeel maakt zich zorgen over de nieuwe virusvariant uit het Verenigd Koninkrijk. Zij vragen zich af of er ook op hun school grootschalig getest gaat worden op de nieuwe virusvariant. Dit grootschalig testen op deze nieuwe virusvariant werd vorige week op de persconferentie aangekondigd en wordt ook wel ‘uitbraakonderzoek’ genoemd.

Zoals de naam zegt, doet de GGD in geval van een uitbraak aanvullend onderzoek. Dit doet de GGD alleen als er sprake is van een uitbraak met een significant snellere verspreiding. De GGD zal dus niet bij alle uitbraken op scholen extra onderzoek doen, maar alleen bij uitbraken met een verdenking op de Britse mutatie. 

De GGD monitort de verspreiding van de nieuwe virusvariant nauwkeurig en stuurt wekelijks testmonsters naar het RIVM voor onderzoek. Op dit moment is de nieuwe virusvariant nog niet aangetroffen in onze regio. De GGD heeft daarom nog geen reden om alle leerlingen en medewerkers van één of meerdere scholen uit de regio te testen. Mocht dit in de toekomst wel nodig zijn, dan neemt de GGD contact op met de betreffende school.

Meer berichten