Afbeelding
Foto: pixabay

Discussie Munnickenbos laait weer op

Politiek Warmond

Warmond • Het kleine Munnickenbosje laat in politiek Teylingen weer flink het stof opwaaien. B&W wil het wandelpad achter de woningen Hagheweide 2 en 4 afsluiten door het plaatsen van een hekwerk. In de raadscommissie Ruimte ontstond er een stevige discussie over het plan. De gemeenteraad gaat er op 28 januari verder over spreken.

Door Nico Kuyt

Jaren geleden, nog in de eerste raadsperiode van de nieuwbakken gemeente Teylingen, woedde in de gemeenteraad ook al een heftig debat over het Munnickenbos. De eigenaren wilden het historische stukje grond overnemen, zodat de tuin aan het Poelmeer zou komen te liggen. Het ging niet door. Een meerderheid van de gemeenteraad wilde het destijds toegankelijk en beleefbaar houden en de bezoeker een blik gunnen over het water. Nu staat het bosje opnieuw op de raadsagenda.

Hekwerk

De omwonenden ervaren het wandelpad achter hun woningen als onprettig en onveilig, zo geven zij aan, en willen nog steeds de gronden kopen. Zover wil B&W niet gaan, de gemeente moet het 500 jaar oude erfgoed zelf in bezit houden. Maar door het pad af te sluiten met hekwerken, kan tegemoet worden gekomen aan de wens van de omwonenden, zo stelt B&W de gemeenteraad voor. De biodiversiteit van het historische bosje wordt zo extra beschermd en kan woekeren wat daar moet woekeren. En tegelijk wordt zo bij de omwonenden een stukje onveiligheid weggenomen, stelde wethouder Arno van Kempen. De gemeenteraad heeft het besluit nog niet genomen of het leidde al tot het indienen van een zienswijze tegen de afsluiting van een buur. Die vindt de maatregel disproportioneel, want naar zijn beleving van bijna 20 jaar hebben er geen onprettige of onveilige situaties plaatsgevonden en een afsluiting is niet nodig. Als alternatief stelt de buur voor om desnoods alleen in de donkere uren af te sluiten of een lantaarnpaal te plaatsen, dan is het ook veilig.

Beleefbaar houden

Ook in de raadscommissie klonken klanken tegen een afsluiting. Niet bij de fracties van VVD, CDA en Trilokaal. Naar hun mening kon het eeuwenoude pad wel dicht. Ook de ChristenUnie neigde in die richting, maar dan wel het pad elders compenseren. Maar de overige fracties wilden het openbaar houden. Voor D66 konden omwonenden zelf wel veiligheid scheppen door hun eigen erfafscheiding in te richten. Het bosje is al zo’n 500 jaar oud, heeft het al die jaren overleefd en het maakt dus blijkbaar niet veel uit dat het openbaar is. Katja Heede (D66) verzocht B&W het voorstel maar weer in te trekken. Er kleefde volgens haar allerlei gebrek aan de onderbouwing. De PvdA, GroenLinks, fractie Piket en Groen en Leefbaar Teylingen sloten zich hierbij aan. Als je dit gaat toestaan is het eind zoek en worden wellicht meer plekjes in de omgeving afgesloten, vond de fractie Piket. Ook al is het een klein stukje groen, je zou afsluiting niet met elkaar moeten willen, stelde Groen en Leefbaar Teylingen. Met niets doen wordt het algemeen belang behartigd. De wethouder wierp nog tegen dat als mensen hier blijven lopen er schade optreedt aan de natuur. Het elders compenseren heeft naar zijn mening niet veel zin.

Op verzoek van de fracties gaat het voorstel als bespreekstuk naar de gemeenteraad en het nemen van een besluit. VVD, CDA en Trilokaal hebben samen een meerderheid in de raad.

Uit de krant