GGD: een lichte daling in aantal coronabesmettingen
Logo deteylinger.nl
Foto:
Teylingen

GGD: een lichte daling in aantal coronabesmettingen

Regio • In de week van 18 januari tot 24 januari zijn 10.930 personen getest in de corona teststraten. Hiervan bleek 10,9 procent positief, een lichte daling in vergelijking met vorige week. In de commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 1460 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 28 personen uit onze regio aan de gevolgen van het coronavirus.

In Hollands Midden zijn tot nu toe 4847 mensen door de GGD gevaccineerd. Vanaf vandaag, dinsdag 26 januari, is de GGD gestart met het vaccineren van mobiele thuiswonende 90+’ers. Ouderen die niet-mobiel zijn worden gevaccineerd door de huisarts of, als zij in een instelling wonen, door de instellingsarts. Vaccinatie is altijd vrijwillig en gratis. 

Vanaf donderdag krijgen 85-90-jarigen uit onze regio een uitnodigingsbrief op de deurmat. Mobiele ouderen binnen deze groep worden door de GGD gevaccineerd. Niet-mobiele ouderen door de huisarts of instellingsarts. 

Nieuwe vaccinatielocaties

Op 15 februari opent de GGD Hollands Midden een tweede vaccinatielocatie in de Dick van Dijkhal in Gouda. Iedereen die een uitnodigingsbrief voor vaccinatie heeft ontvangen, mag zelf kiezen waar hij of zij zich laat vaccineren. Dat kan in Leiden of Gouda, maar ook op een van de andere vaccinatielocaties in Nederland. Dat hoeft dus niet per se in de eigen GGD-regio te zijn. 

De GGD is daarnaast ook bezig met het voorbereiden van twee nieuwe vaccinatielocaties: Alphen aan den Rijn en Noordwijk. Deze locaties worden pas geopend als er voldoende vaccins beschikbaar zijn. Vermoedelijk in maart. Deze locaties zijn vanaf vrijdag 29 januari al wel helemaal ingericht en klaar om te worden gebruikt. Mochten er onverwacht extra leveringen van vaccins komen, kunnen wij ook op die locaties gelijk beginnen met vaccineren. 

Diefstal persoonlijke gegevens teststraten

Afgelopen vrijdag zijn wij er dankzij een tip van RTL Nieuws achter gekomen dat er sprake zou zijn van diefstal en het verhandelen van persoonsgegevens uit de systemen die wij gebruiken voor de bestrijding van het coronavirus. Deze gegevens zouden online te koop aan zijn geboden. Hierop heeft de GGD GHOR Nederland de politie ingelicht, onze eigen analyse uitgebreid, en een eerste voorlopige melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan. Dit weekend is hard gewerkt zowel aan onze kant als bij de politie en het OM om deze situatie te verhelderen en bovenal te laten stoppen. Dat heeft geleid tot twee arrestaties van GGD-medewerkers van het landelijke coronatest afsprakennummer.

Of er ook persoonsgegevens zijn gesloten en/of verkocht uit de regio Hollands Midden is niet bekend. De politie doet hier onderzoek naar. Als uit dit onderzoek zou blijken dat uw gegevens gestolen zijn, dan wordt u hierover geïnformeerd.

Meer berichten