Het Onderdak is een van de nieuwe locaties waar gestemd kan worden op 15, 16 en 17 maart.
Het Onderdak is een van de nieuwe locaties waar gestemd kan worden op 15, 16 en 17 maart. Foto: archief/Willem Krol

Enkele gewijzigde stemlocaties bij verkiezing

Politiek Teylingen

Teylingen • Door de coronacrisis zijn bij de verkiezing van de Tweede Kamer op 17 maart een aantal stemlocaties in de gemeente niet te gebruiken. De gemeente heeft een aantal nieuwe als vervanging aangewezen.

Door Nico Kuyt

De belangrijkste reden is dat scholen en verzorgingstehuizen de gemeente niet konden garanderen dat op de dag van de verkiezingen er toegang is tot hun panden in verband met de coronamaatregelen en de strengere eisen die de Kieswet stelt. De gemeente zocht voor deze locaties naar alternatieven waarin de beschikking is over grote ruimtes. Tevens of eenrichtingverkeer mogelijk is en of kiezers met een lichamelijke beperking zoveel mogelijk hun stem kunnen uitbrengen. Daarnaast zijn de stemdistricten opnieuw ingedeeld. Hierdoor is het aantal kiesgerechtigden per stemdistrict beter verdeeld en de hoop op een betere spreiding van het aantal uitgebrachte stemmen per stemlocatie.

Naast de overgebleven oude locaties zijn de vervangers onder andere in Sassenheim het Theater ‘t Onderdak, de Stichting Oud Sassenheim, De Wasbeek en Partycentre De Oude Tol. In Voorhout de Maregroep, Sportcafé De Eijk en de Historische Kring Voorhout. Voor Warmond ‘Buiten’ is er een mobiele stemlocatie nabij de Langebrug. De oude stemlocaties zijn vorig jaar getoetst op toegankelijkheid volgens de eisen van de Kieswet, maar de nieuwe niet. Eventuele beperkingen hierin worden op de dag van de verkiezingen door tijdelijke maatregelen opgelost.

Uit de krant