Afbeelding

GGD: ‘De test is even vervelend voor uw kind, maar ook zo voorbij’

Algemeen Regio

Regio • In de week van 1 februari tot 7 februari zijn 8.887 personen in Hollands Midden getest in de corona teststraten.  Hiervan bleek 10,8 procent positief. Dit percentage is de afgelopen weken ongeveer gelijk gebleven. In de commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 1.223 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 17 personen uit onze regio aan de gevolgen van het coronavirus.

Basisscholen open

Op maandag 8 februari mochten de basisscholen en kinderdagverblijven hun deuren weer openen. Ook kinderopvangpersoneel (incl. gastouder) kan nu met voorrang getest worden als zij klachten hebben. Zij ontvangen via hun werkgever hier instructies over. Door hen met voorrang te testen, kunnen zij sneller weer voor de klas of een groep staan als zij geen corona blijken hebben. Dit gold al voor onderwijspersoneel.

Op school gelden er allerlei maatregelen en regels om besmettingen op school/opvang te voorkomen. Medewerkers van de Jeugdgezondheidzorg, zoals jeugdartsen en - verpleegkundigen van de GGD helpen met het nieuwe beleid.

Daarnaast is het belangrijk dat kinderen met (milde) klachten zich laten testen, dus ook bij een lichte verkoudheid.
De GGD krijgt hier veel vragen over. “Weet dat we ruim de tijd nemen om de test bij uw kind af te nemen en stellen uw kind gerust. De test is even vervelend, maar ook zo voorbij.”

Op de website van Rijksoverheid staat meer informatie over het testen van kinderen.

Vaccinatiecampagne

In Hollands Midden zijn 12.995 mensen (t/m zondag 7 februari) door de GGD gevaccineerd. Door de kou, sneeuw en harde wind van zondag 7 februari zijn er op die dag géén mensen gevaccineerd. Degene die een afspraak hadden, hebben bericht gekregen dat zij hun afspraak kunnen verzetten. De GGD zorgt dat er de komende week extra medewerkers zijn om te prikken, zodat iedereen alsnog snel gevaccineerd kan worden.

Als u een afspraak heeft en bent u door de weersomstandigheden iets later? Geen stress, u wordt geholpen als u er bent. Alle locaties zijn ‘winterproof’ en er is voldoende ruimte om eventuele wachtenden binnen en warm te voorzien van een plekje. 

Naast de huidige vaccinatielocatie in Leiden, start de GGD op 15 februari ook met vaccineren op de vaccinatielocatie in Gouda. Daarna volgen vaccinatielocaties in Noordwijkerhout, Alphen aan den Rijn en nu dus ook in de Krimpenerwaard en Zuidplas.

80-84-jarigen eerder uitgenodigd voor vaccinatie

Vrijdag 5 februari ontvingen de eerste mensen uit de leeftijdsgroep 80-84-jarigen van het RIVM een uitnodiging voor een coronavaccinatie.
In totaal gaat het om een groep van 465.000 mensen in deze leeftijdsgroep in heel Nederland. Bewoners kunnen een afspraak maken met de GGD als zij zelfstandig, of onder begeleiding van een naaste, naar een GGD-vaccinatielocatie kunnen reizen. Anders kunnen zij ingaan op de uitnodiging van de zorginstelling of de huisarts om te worden gevaccineerd. Vaccinatie is altijd vrijwillig en gratis.

Winterpret

Schaatsen, sleeën, wandelen of op een andere manier genieten van het winterweer mag uiteraard. Maar houd rekening met de regels: ga erop uit met uw eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten uw eigen huishouden. Houd afstand van andere mensen.

Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats, op het ijs of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg en zoek een rustigere plaats waar wel anderhalve meter afstand gehouden kan worden.

Uit de krant