Logo deteylinger.nl
Carla van den Brink met de boeken die ze tot nu toe heeft gepubliceerd.
Carla van den Brink met de boeken die ze tot nu toe heeft gepubliceerd. (Foto: pr.)
Voorhout

‘Genoeg ideeën voor nieuwe verhalen’

Voorhout • De afgelopen jaren schreef Carla van den Brink uit Voorhout speciaal voor haar vier kleinzoons rijmpjes en verhalen. In de zomer van 2020 ging ze met pensioen en stopte met haar werk als ambulant begeleider in het onderwijs. Toen begon ze deze verhalen stuk voor stuk als boek te publiceren. Haar boeken zijn overal te koop, online en beter nog, bij de lokale boekhandel.

Welke kinderboeken heb je al gepubliceerd? 

“Het eerst ‘Dag kindje met de pet’, met rijmpjes voor baby’s en peuters. Daarna ‘Cas en Tim in de jungle’ en ‘Cas en Tim spelen met auto’s’, voor peuters en kleuters. In maart komt daar ‘Cas en Tim in de zandbak’ nog bij. En afgelopen najaar schreef ik mijn nieuwste en spannende voorleesboek, ‘Vrienden van het Oeboewoud’, voor kinderen van vier tot acht jaar oud. Gelukkig wilde Maaike van Hal de illustraties bij alle boeken verzorgen. Zij tekent zo leuk! Wij konden in het onderwijs al heel fijn samenwerken en ook bij de boeken klikt het goed.”

Wanneer begon je met schrijven? 

“Vanaf mijn dertigste schreef ik dertien jaar lang als freelancer voor kinderen. Mijn grootste opdrachtgever was het landelijke weekblad De Boerderij. Ik schreef verhalen, gedichtjes en andere artikelen voor de kinderpagina. Voor de Dierenbescherming mocht ik een lesmap ontwikkelen en voor een uitgeverij uit Leiden informatieve boekjes voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Als ik zie hoe jonge kinderen spelen, hoe ze opgaan in hun fantasie, kom ik vanzelf op nieuwe ideeën. En kinderen heb ik tot nu toe gelukkig vaak om mij heen, zowel in mijn werk als privé. Het grappige is dat ik met mijn boeken meegroei met de vier kleinzoons, die nu tussen de vier en zes jaar oud zijn. Tijdens hun spel hebben ze bliksemkracht of andere magische krachten. Dat heb ik gebruikt in ‘Vrienden van het Oeboewoud’. Dit voorleesboek heeft trouwens ook een moraal, zoals in een sprookje: Als je dapper bent, samenwerkt en anderen helpt zul je je eigen kracht ontdekken.”

Wat zijn je plannen voor de komende tijd? 

“Naast schrijven houd ik me met voorlezen bezig. Daarom ben ik coördinator bij de VoorleesExpress in de Duin en Bollenstreek. Een ontzettend leuke vrijwilligersbaan, waarbij ik een aantal voorlezers en hun gezinnen begeleid. Het is zo belangrijk voor alle kinderen om te worden voorgelezen! Het vergroot hun kansen op school en in de toekomst, dat is echt aangetoond. Maar ideeën voor nieuwe verhalen heb ik ook genoeg. Mijn volgende boek, dat Maaike van Hal weer illustreert, gaat over dezelfde vrienden van het Oeboewoud, maar nu speelt alles zich af op een eiland. En ik hoop nog eens kinderen met een bijzonder verhaal te mogen interviewen, bijvoorbeeld vluchtelingenkinderen. Van hun verhalen wil ik graag een boek samenstellen. Dat is echt mijn droom.”

Meer berichten