Celeste Split werd topscoorder met zes doelpunten.
Celeste Split werd topscoorder met zes doelpunten. Foto: pr./René van Dam

TOP sluit lastige week af met drie punten

Sassenheim • Een zware week met twee wedstrijden leverden TOP/LITTA drie punten op. In de midweekse inhaalwedstrijd tegen koploper Fortuna/Delta Logistiek hielden beide ploegen elkaar mooi in evenwicht: 20-20. De eerste returnwedstrijd tegen KCC/CK Kozijnen leverde zoals verwacht de twee punten, maar gemakkelijk ging dat niet. In een hele moeizame wedstrijd, vooral qua scores, wist TOP op wilskracht puntenverlies te voorkomen: 16-17. Helaas waren er naast de drie punten nog twee basisspelers die (langdurig) geblesseerd raakten. Zowel Nick Pikaar (breukje in elleboog) en Paul Anholts (knie) zullen zeker de komende weken niet in actie kunnen komen.

Op de dinsdagavond werd de topper tussen het nog ongeslagen Fortuna/Delta Logistiek en de nummer 2 TOP/LITTA in Delft gespeeld. Voor beide ploegen was dit de eerste echte krachtmeting in deze aparte competitie. Beide ploegen maakten er vooral voor de neutrale kijker een boeiende en spannende wedstrijd van. In de eerste helft was TOP de licht bovenliggende ploeg, ook qua scoren, maar Fortuna kon blijven aanhaken. De ruststand was in evenwicht met 12 - 12. Na rust kwam Fortuna bij 13-12 voor het eerst op voorsprong en nu was het TOP dat in de achtervolging moest. Al vrij snel in de tweede helft kwam Paul Anholts ongelukkig ten val op de gladde vloer, hij werd vervangen door Stan Postma. Fortuna kwam niet verder los dan twee doelpunten, want TOP haakte steeds weer aan, ook door een loepzuivere Jet Hendriks (7 goals). Het was een boeiend gevecht tussen twee ploegen die elkaar niets wilden toegeven. Bij 19-17 nam coach Leon Braunstahl een time-out, tevens werd Frank Mostard naar het andere vak geplaatst. Het resultaat was een mooie goal van Nick Pikaar, die helaas even later ongelukkig ten val kwam op zijn arm. Ondanks dat bleef hij toch in het veld staan. Met nog vijf minuten te spelen stond er 20-18 op het scorebord en Fortuna had de wedstrijd in handen. Echter, het uitspelen van Jet Hendriks had effect, want zij scoorde twee keer. De resterende minuten hadden beide ploegen nog de kans op de winnende goal, maar deze bleef uit. Eindstand 20-20, een stand die de wedstrijdverhouding goed weergaf en de stand op de ranglijst niet veranderde.

Tiggelman en De Koning in de basis

In de wedstrijd tegen KCC kon er geen beroep worden gedaan op Paul Anholts, Nick Pikaar. Tim Flokstra was gelukkig wel later in de wedstrijd alsnog inzetbaar. Thomas Tiggelman en Wouter de Koning startten in de basis. De thuiswedstrijd was een hele gemakkelijke geweest met een ruime overwinning voor TOP. KCC rook echter al snel kansen tegen een TOP dat vermoeid oogde en duidelijk moest wennen aan de nieuwe vakken. Celeste Split was één van de weinigen die er geen moeite mee had. Zij scoorde na het beginsignaal uit twee pogingen even zoveel keer en werd uiteindelijk topscorer met zes goals. Het scoren ging heel moeizaam want de 0-2 voorsprong stond maar liefst acht minuten op het scorebord. De 0-3 was van Thomas Tiggelman en pas na 12 minuten scoorde KCC voor de eerste keer. Het tweede aanvalsvak had veel moeite om tot scoren te komen, vooral ook door goede verdedigende druk van KCC. Dit vak scoorde maar vier goals. Verdedigend had TOP het wel prima op orde. Met een run van 2-5 naar 7-5 deed KCC het meer dan uitstekend. Bij 9-7 net voor rust miste TOP een strafworp en hiermee de aansluiting.

Hendriks opnieuw beslissend

Na rust kwam Tim Flokstra in het veld en daarmee kwam er meer afvang en energie in veld. Het was Barbara Brouwer die de 9-8 binnenschoot en Celeste Split zette TOP met een benutte strafworp weer naast KCC. Daarna kwam TOP iets beter in de wedstrijd, maar KCC gaf niet op en bleef aan het elastiek. Bij 12-15 leek de wedstrijd definitief in het voordeel van TOP te zijn beslist, want KCC miste een strafworp waar Mick Snel deze wel benutte. De 13-16 van Split gaf weer lucht, maar met 15 - 16 waren er toch nog 5 minuten te spelen. TOP maakte een aantal keer de verkeerde keuzes en gaf KCC de kansen. Gelukkig werd net op tijd Jet Hendriks uitgespeeld en zij benutte de strafworp: 15-17. De laatste minuut was nog bloedstollend met een stand van 16-17. Een bewuste overtreding van KCC betekende een groene kaart en een strafworp voor TOP. Deze werd gemist en met nog 12 seconden op de klok kreeg KCC nog de gelegenheid de gelijkmaker te scoren. Deze bleef echter uit, zodat TOP met de schrik vrij kwam. Ook slechte wedstrijden moeten gewonnen worden en hierdoor blijft TOP gewoon op de tweede plek staan met 3 punten voorsprong op de nummer 3.