Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Geen verandering in beleid van handhaving gemeentegrond

Politiek Teylingen

Teylingen • Een meerderheid van de raadscommissie Ruimte ziet geen reden om het beleid aan te passen rond de handhaving van stukjes gemeentegrond die door bewoners oneigenlijk in bezit zijn genomen.

door Nico Kuyt

Het CDA had om een opiniërende discussie gevraagd over het zogeheten ‘Project grondgebruik’. Vanuit de bewoners heeft de fractie diverse reacties gekregen waaruit blijkt dat die een geheel andere kijk hebben op de geschetste gang van zaken dan B&W en die vraagtekens zetten bij de zorgvuldigheid van het proces. “Naar hun gevoel zijn zij op een onheuse manier behandeld. In een aantal gevallen is er kennelijk niet goed gecommuniceerd”, aldus CDA-raadslid Gerben Dijkstra.

Uitvoering

De fractie vroeg de raadscommissie of die reacties aanleiding geven om het gevoerde beleid aan te scherpen of te herzien. Maar de meeste fracties zagen dit niet. Er zijn blijkbaar wat problemen in de uitvoering, maar dat ligt bij B&W, zo stelde D66. B&W moet daar maar nog eens naar kijken. En ook kritisch, voegden GroenLinks en PvdA toe, want het zijn wel veel reacties uit de bewoners. Het is onjuist als de bewoner de ‘onderliggende’ partij wordt. De fractie Piket wierp onder andere een gedogen als mogelijke oplossing. En Groen en Leefbaar Teylingen wees op zijn beurt op een nog eenvoudiger idee, waarbij de bewoners die oneigenlijk gemeentegrond in bezit hebben genomen een klein bedrag betalen, zodat duidelijk is dat de gemeente eigenaar is en blijft. 

‘Bijzondere mogelijkheden’

Wethouder Heleen Hooij benadrukte dat de gemeente de menselijke maat bij de handhaving toepast. In sommige gevallen wordt met hen een gebruiksovereenkomst ‘om niet’ afgesloten. “Mocht de grond ooit nodig zijn, dan blijft het op deze manier gewaarborgd. Bij bijzondere situaties kijken we naar bijzondere mogelijkheden”, verklaarde zij. Dijkstra bleek niet tevreden, bespreekt het in de CDA-fractie en komt wellicht met een motie.

Uit de krant