Afbeelding

Minder besmettingen vastgesteld in Hollands Midden

Algemeen Regio

Regio • In de week van 1 tot 7 maart zijn 16.163 personen getest in de corona teststraten. Het percentage positieve besmettingen daalt al vier weken. Afgelopen week testte in totaal 8,0 procent positief.

In de commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 1495 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 14 personen uit onze regio aan de gevolgen van het coronavirus. 

Vaccinatie

In totaal zijn 39.127 mensen uit Hollands Midden gevaccineerd. Dat is 4,8 procent van de inwoners van Hollands Midden. Op dit moment worden 75-plussers en zorgpersoneel gevaccineerd. De uitnodigingen voor vaccinatie worden verstuurd in de volgorde van oud naar jong. Dat betekent dat 79- en 78-jarigen deze week een uitnodiging voor vaccinatie krijgen, of al hebben gekregen. De komende weken ontvangen ook de andere leeftijdsgroepen boven de 75 jaar een uitnodiging. 

Uitkomsten gedragsonderzoek

De resultaten van het gedragsonderzoek in februari zijn bekend. De vaccinatiebereidheid in de regio is gestegen naar 85 procent. De vaccinatiebereidheid ligt in alle leeftijdsgroepen boven de benodigde 70 procent.

De GGD Hollands Midden heeft ook onderzoek gedaan waarom mensen zich willen laten vaccineren. De meest genoemde reden is het beschermen van anderen. Die reden scoort significant hoger dan het argument dat je na vaccinatie zelf beschermd bent tegen het virus. Mensen die zich niet willen laten vaccineren baseren hun keuze vooral op online bronnen, anders dan websites van de overheid. Van de personen die nog twijfelen geeft de meerderheid aan graag in gesprek te willen met de eigen huisarts voor zij een keuze maken. 

Kindertestlanen

Er worden veel meer kinderen getest in de coronateststraten sinds het beleid voor kinderen is veranderd. Kinderen die klachten hebben moeten nu namelijk thuisblijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn of ze een negatieve testuitslag hebben. 

Omdat de GGD door het nieuwe beleid meer kinderen test, zijn er speciale kindertestlanen op de GGD-testlocaties ingericht. In die kindertestlanen neemt de GGD iets meer tijd voor het afnemen van een test. Daarnaast hebben alle testmedewerkers afgelopen weken een speciale training gevolgd voor het testen van kinderen. Tot slot krijgen alle kinderen een dapperheidsdiploma na een coronatest. Op die manier probeert de GGD het testen van een kind zo goed mogelijk te laten verlopen.

Studenten lopen stage op de vaccinatielocaties

Studenten van de opleidingen verpleegkunde en doktersassistent van het mboRijnland lopen stage op de vaccinatielocatie in Leiden. De GGD Hollands Midden is blij met hun hulp en expertise. Dit helpt de GGD enorm in het uitvoeren van de vaccinatiestrategie. De GGD is ook blij dat de studenten op deze manier toch stage kunnen lopen. Vanwege corona zijn er namelijk weinig stageplekken beschikbaar. 

Uit de krant