Afbeelding
Foto: Marieke Voorn

Gemeente heeft (nog) geen idee van extra kosten voor verkiezingen

Politiek Teylingen

Sassenheim •  De gemeente Teylingen heeft (nog) geen idee hoeveel de Tweede Kamer verkiezingen begin volgende week haar exact gaan kosten. De rijksoverheid heeft circa 100.000 euro extra geld aan Teylingen beschikbaar gesteld voor corona-maatregelen tijdens de verkiezingen.

Door Jan Leune

De meeste gemeenten in ons land verwachten dat ze zelf moeten bijleggen om de verkiezingen te organiseren, want de ruim 50 miljoen euro die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken hen heeft toegezegd zal waarschijnlijk niet genoeg zijn.

Door de coronamaatregelen lopen de kosten hoog op. Vier stembureaus zijn open op 15 en 16 maart voor risicogroepen; 18 stembureaus (inclusief één mobiel stembureau) zijn open op 17 maart. Daarvoor zullen veel extra vrijwilligers worden ingeschakeld. Ook het stemmen per post door 70-plussers brengt extra kosten met zich mee. Dat geldt tevens voor bijvoorbeeld de mondkapjes, de kuchschermen, het handgel, de stempotloden en de catering.

Bij de gezamenlijke ambtenarenorganisatie van Hillegom, Lisse en Teylingen (HLTsamen) zijn projectleider Onno Persoon en coördinator Anette in ‘t Veld al maanden bezig met de voorbereiding. Die verliep heel anders dan bij vorige verkiezingen, want er moesten niet alleen diverse locaties ‘coronaproof’ worden gevonden. Ze kregen ook steeds nieuwe aanwijzingen van de rijksoverheid in Den Haag.

Lees het interview met Persoon en In ’t Veld in De Teylinger van woensdag 10 maart. 

Uit de krant