Afbeelding
Foto: C. de Mooij

Meerderheid achter voorstel terugbetaling inleg ondernemersfonds

Politiek Teylingen

Teylingen • De meerderheid van de gemeenteraad is het eens met het voorstel van B&W voor het afhandelen van het ondernemersfonds (OFT). Daarbij wordt de extra opslag aan OZB, die in 2017 is geheven voor het vullen van het fonds, terugbetaald.

Door Nico Kuyt

Sinds het ter ziele gaan van het OFT en het verlies van de gemeente van het hoger beroep van een groep ondernemers, zoekt de gemeente naar een goede afwikkeling van dat jaren slepende hoofdpijndossier. B&W legde de gemeenteraad voor om alle ondernemers die in 2017 de extra opslag OZB hebben betaald, terug te betalen. Verder het bedrag te vergoeden dat zij hebben ingelegd voor juridische kosten. En de griffiekosten over 2017 te vergoeden. “Dit is nog niet een finale afronding, maar het uitsteken van de hand. Dit is stap één”, hield wethouder Marlies Volten de gemeenteraad voor. Zo heeft advocatenkantoor Steenbergen kosten naar voren gebracht, maar B&W zet twijfels bij het bedrag van een ton. B&W vindt dat erg veel.

Acceptabele oplossing

De fractie van CDA, PvdA en Groen en Leefbaar Teylingen dienden in de raadsvergadering een motie in. Zij wezen er op dat ondernemers niet akkoord kunnen gaan met het voorstel van B&W om slechts een deel van de gemaakte juridische en proceskosten te vergoeden. De overgebleven kosten worden zo in hun ogen afgewenteld op de ondernemers. De motie verzocht B&W met spoed om met het bestuur van de Vrije Ondernemers Teylingen (VOT) tot een voor de ondernemers acceptabele en redelijke oplossing te komen voor die kosten. In de raad riep VOT-voorzitter Cees Bos de raadsleden op de motie te steunen. Maar de wethouder ontraadde deze. B&W is tot schikking bereid, maar wel binnen een ‘redelijk marge’. Met 10 stemmen voor en 14 tegen werd de motie verworpen. Reny Wietsma (CDA) sprak haar teleurstelling uit over het niet aannemen. De meerderheid wees erop dat B&W had aangegeven in gesprek te gaan. De motie zou de uitbetaling vertragen. Het kan niet zo zijn dat als de VOT niet beweegt, alles moet wachten. Het is ook niet zo dat de gemeente alle schuld treft. Het is bovendien gemeenschapsgeld. Het voorstel zelf werd met 19 voor en 5 tegen aangenomen. GroenLinks, Fractie Piket, PvdA en, in tegenstelling tot de rest van zijn fractie, de CDA-er Peter Scholten stemden tegen.

Uit de krant