De door J.P. Oudshoorn gebouwde villa Even Buiten. Nu makelaardij op hoek Hoofdstraat/Koetsiersweg.
De door J.P. Oudshoorn gebouwde villa Even Buiten. Nu makelaardij op hoek Hoofdstraat/Koetsiersweg. Foto: pr.

Aannemer J.P. Oudshoorn centraal tijdens inloop Oud Sassenheim

Historie Sassenheim

Sassenheim • Stichting Oud Sassenheim (SOS) wijdt zijn volgende inloop volledig aan de bouwwerken in Sassenheim van aannemer J.P. Oudshoorn. Deze bekende Sassenheimse aannemer heeft aan het einde van de 19e eeuw en in de beginjaren van de 20e eeuw tientallen woonhuizen en winkels gebouwd. Ook bouwde hij bedrijfsgebouwen en openbare gebouwen.

Veel panden zijn beeldbepalend geworden, zoals ‘Monte Carlo’, de later tot appartementencomplex herbestemde bollenschuur van Papendrecht en Van der Voet (1929) aan de Teijlingerlaan, dat thans een rijksmonument is. Ook de inmiddels gesloopte bollenschuur van B.D. Kapteyn en Zn is door Oudshoorn gebouwd. Zo ook Het Oude Postkantoor aan de Hoofdstraat, dat begin dit jaar de gemeentelijke status ‘beeldbepalend’ heeft gekregen en het inmiddels gesloopte wijkgebouw Bethesda. Aannemer Oudshoorn bouwde in Sassenheim ook veel woonhuizen en rijtjes arbeiderswoningen, zoals in de Burchtstraat en aan de Zandslootkade. Ook voerde hij verbouw- en restauratiewerkzaamheden uit, zoals waarschijnlijk aan Huize Rusthoff. Met recht kan aannemer Oudshoorn de dorpsbouwmeester van Sassenheim genoemd worden. 

De SOS inloop is donderdagmorgen 1 april om 10.00 uur. Deze wordt digitaal via Zoom georganiseerd voor maximaal honderd toehoorders en kan ook door niet-SOS donateurs worden bijgewoond. De Zoomlink staat daags te voren op de website van de SOS, stichtingoudsassenheim.nl.       

Uit de krant