Barbara Brouwer werd topscoorder met vijf doelpunten.
Barbara Brouwer werd topscoorder met vijf doelpunten. Foto: pr./René van Dam

TOP slaat eerste slag in playoff tegen PKC

Sassenheim • TOP/LITTA staat in de tweede ronde van de play-offs met 1-0 voor in the best of three. In een bloedstollende eindfase was TOP trefzeker en won met 21-22 van PKC/Vertom. Het was een echte play-off wedstrijd waarin TOP drie kwart van de wedstrijd de controle had en de betere ploeg was. Na een ruststand van 11-13 maakte PKC een achterstand van 14-18 goed en kwam zelfs op 19-18. Vervolgens hadden beide ploegen kans op de winst, maar was het TOP dat bij 20-19 drie keer op rij scoorde en zo de winst veilig stelde.

De wedstrijden PKC – TOP zijn altijd beladen en deze editie was een bijzondere. Want naast dat normaal gesproken de beide ploegen elkaar pas in de finale zouden moeten treffen, was dit de eerste keer was dat TOP en PKC elkaar in de play-offs troffen. Bovendien was het ook een ontmoeting tussen trainers die elkaar heel goed kennen. Leon Braunstahl, Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp werkten immers jaren samen bij Team NL. Daarnaast is ook coach Bas Harland een achterneef van Tromp. Kortom, de trainingsstaf kent elkaar door en door en hebben veel mooie dingen samen meegemaakt. Ze wensten elkaar het beste, maar vandaag even niet. De ploegen kennen elkaar inmiddels ook door en door, ook vanwege de vele internationals in beide teams.

Pikaar in de basis

Bij TOP startte de van een elleboogblessure herstelde Nick Pikaar weer in de basis. Julia Schuiling was ook weer volledig inzetbaar, maar zij begon op de bank. De beginfase was voor TOP, want de eerste twee schoten van PKC werden door Tim Flokstra en Mick Snel verdedigd. Barbara Brouwer schoot vervolgens de 0-1 binnen. PKC kwam snel gelijk en op een 2-1 voorsprong. TOP speelde vooral verdedigend heel sterk en had veel rebound en onderscheppingen. Het eerste aanvalsvak van PKC kwam maar moeilijk in de wedstrijd. De duels werden op het scherpst van de snede gespeeld, soms was over het randje, maar de scheidsrechters lieten veel doorgaan. Tot 6-6 ging de wedstrijd gelijk op, maar TOP was wel licht de bovenliggende partij, mede door een zuivere Celeste Split die bij 7-10 al haar vierde goal (uit 9 pogingen) scoorde. TOP stoorde zich weinig aan het achterverdedigen van PKC en schoot regelmatig ook zonder rebound de ballen binnen. Steeds als PKC de aansluiting scoorde en daarin had Jelmer Jonker de hoofdrol, was het TOP dat weer scoorde en zo de voorsprong op 2 doelpunten hield. Met rust was het 11-13.

Wissel met effect

Na rust volgde een hele doelpuntrijke en mooie fase. Barbara Brouwer schoot TOP naar 11-14 en 11-15. Vervolgens scoorde PKC in 1,5 minuut drie keer en antwoordde TOP weer met drie goals (Barbara Brouwer, Mick Snel en Jet Hendriks) in 2 minuten: 14-18. Zo waren er in 4,5 minuut al 9 goals te noteren. Een wedstrijd om van te smullen. Hierna werden Olav van Wijngaarden en Richard Kunst van vak gewisseld en deze wissel had effect.

Het ging beter lopen bij PKC en vooral de rebound werd veel beter verzorgd. PKC tankte vertrouwen, had langere aanvallen en kroop dichterbij. Daarbij had TOP in het laatste kwartier van de wedstrijd meer moeite om tot scoren te komen. Er brak maar liefst een doelpuntloze fase van 11 minuten aan en daarvan profiteerde PKC ten dele. De achterstand van 14-18 was na 12 minuten omgebogen tot een gelijke stand. TOP miste vervolgens een strafworp en PKC kwam voor het eerste sinds lange tijd weer op voorsprong: 19-18. Precies op tijd werd het scoren weer opgepakt bij TOP en Frank Mostard werd goed uitgespeeld. Met nog 9 minuten op de klok kwam PKC weer op voorsprong. De ploeg verzuimde vervolgens om door te drukken en speelde de kansen onvoldoende uit. TOP profiteerde optimaal en na de 20-20 van de ingevallen Julia Schuiling (mooie combinatie met Jet Hendriks) zette TOP wel door. Frank Mostard schoot van ver de 20-21 binnen en Barbara Brouwer besliste de wedstrijd definitief met haar vijfde goal. Met nog 1.20 op de klok scoorde PKC nog één keer en had nog kansen op de gelijkmaker en daarmee een verlenging.

De laatste aanval werd te slordig uitgespeeld en Mostard kon de bal afvangen. Het eindsignaal klonk bij 21-22 en de winst was voor TOP, onder luid gejuich van spelers en de reservebank die het team de hele wedstrijd luidkeels had ondersteund. Nick Pikaar: “Het was wel billenknijpen in de laatste fase van de wedstrijd. Ik ben trots op het team, we hebben veel strijd geleverd en in de eindfase iets beter geschoten. Als het echt moet staan we er, dat hebben we vandaag weer laten zien”.

TOP en PKC spelen zaterdag 10 april de tweede wedstrijd. TOP verdedigt dan de voorsprong van 1-0 in de play-offs.

Doelpunten: Barbara Brouwer (5), Celeste Split (4), Frank Mostard (4), Mick Snel (4), Tim Flokstra, Roos Verheugt, Julia Schuiling, Jet Hendriks en Nick Pikaar