Mick Snel staat door zijn vijf doelpunten op de tweede plaats in de lijst van topscoorders aller tijden in de Korfbal League. Foto: pr./René van Dam

TOP verliest tweede play-off en speelt dinsdag alles-of-niets-duel

Sassenheim • In een weinig doelpuntrijk duel is TOP/LITTA er nog niet in geslaagd de finale om het landskampioenschap te bereiken. Het eerste duel werd knap gewonnen, maar In het tweede duel in the best of three werd verloren van PKC/Vertom. Op de eerste 6 minuten na liep TOP voortdurend achter PKC aan. PKC speelde met veel energie en beleving. Ondanks dat na rust de vakken werden omgegooid en TOP nog eenmaal op gelijke hoogte kwam, kon TOP de wedstrijd niet naar zich toetrekken en verloor met 15-20. Hierdoor is een derde wedstrijd nodig die op dinsdag 13 april zal worden gespeeld in Papendrecht. De inzet is een plek in de finale in Ahoy op zaterdag 17 april.

TOP startte met dezelfde basisspelers en opstelling als vorige week. PKC had de opstelling enigszins aangepast, hield international Olav van Wijngaarden op de bank en had de beginvakken gewisseld. Van Wijngaarden wilde de coaches van PKC graag tegen aanvoerder Mick Snel opstellen en dat gebeurde dan ook. De eerste acht minuten waren voor TOP dat na de 0-1 voor PKC uitliep naar 4-1. PKC verdedigde in die fase sterk, maar verzuimde zelf te scoren en was de bal snel weer kwijt. Na de 4-1 ging TOP maar liefst drie keer door de schotklok en gaf het PKC de kans 5 keer op rij te scoren. Zo was de stand na 15 minuten spelen 4-6. Weer was het Jelmer Jonker van PKC die goed op schot en heel belangrijk voor zijn ploeg was. In het spel van TOP werd na een kwartier zichtbaar dat het verdedigende plan van PKC werkte. Er werden teveel geforceerde kansen genomen en TOP kon maar niet in zijn spel en de flow komen. Beide ploegen kwamen overigens maar moeilijk tot scoren, maar PKC wist de voorsprong wel te behouden en scoorde op belangrijke momenten. Met rust stond er nog maar een magere 7-9 op het scorebord. De voelbare spanning van de wedstrijd vergoedde echter veel voor alle thuiskijkers.

Geen grip op de wedstrijd

Na rust schoot Celeste Split gelijk de 8-9 binnen, TOP leek wat beter uit de pauze te zijn gekomen. Met de 10-10 van Mick Snel kwam TOP weer langszij. Dit was zijn 1354e goal in de Korfbal League. Snel komt hiermee op de nummer twee positie van de schutters aller tijden, achter Blauw-Wit speler Marc Broere (1465 doelpunten). Een mooie mijlpaal, maar helaas niet eentje die TOP de winst bezorgde. PKC scoorde, na een gemiste strafworp, twee keer en liep weer uit naar 10-12. TOP kreeg maar geen grip op de wedstrijd en coaches Braunstahl en Harland lieten de dames van vak wisselen. Zo probeerden ze een andere dynamiek in de vakken te krijgen. Dit lukte niet en met zijn zevende goal gooide Jonker de wedstrijd definitief op slot. Eindstand 15-20. Een terechte overwinning voor PKC dat TOP bestreed met dezelfde wapens die TOP de week daarvoor succesvol gebruikte in Papendrecht.

Derde wedstrijd

Door het verlies van TOP is de stand van de play-offs weer in evenwicht en hebben beide ploegen nog alle kans op de finale. Ook in de andere play-off strijd (KZ tegen Fortuna) kwamen de teams weer in evenwicht. De derde wedstrijden a.s. dinsdag zullen dus beslissingen moeten brengen en bepalen wie er in de finale staan zaterdag 17 april in Ahoy.

Doelpunten TOP : Mick Snel (5), Celeste Split (2), Frank Mostard (2), Roos Verheugt (2), Jet Hendriks (2), Julia Schuiling (1), Nick Pikaar (1).