Logo deteylinger.nl
Het Westerbeekterrein, met daarachter de Ruïne van Teylingen.
Het Westerbeekterrein, met daarachter de Ruïne van Teylingen. (Foto: pr.)
Voorhout

Gemeente zoekt vindingrijke initiatiefnemer voor ontwikkeling bij Ruïne van Teylingen

Teylingen • De gemeente Teylingen nodigt partijen uit om met creatieve ideeën te komen voor het, met respect voor de geschiedenis, ontwikkelen van de gronden rondom de Ruïne van Teylingen tot een aantrekkelijke, recreatieve plek. De ambitie is om de ruïne en het omliggende terrein aantrekkelijk te maken, zodat de inwoners van Teylingen en bezoekers kunnen genieten van deze bijzondere plek. Het indienen van inzendingen kan tot maandag 10 mei.

Het voormalige Slot Teylingen (sinds 1676 een ruïne) ligt in het buurtschap Teijlingen. Het indrukwekkende bouwwerk heeft een bewogen geschiedenis: gebouwd, beschadigd, uitgebrand, herbouwd, gesloopt, vervallen en weer opgeknapt tot wat de ruïne nu is. Het bijbehorende woongebouw is er niet meer en de ruïne, een rijksmonument, ligt verscholen in het landschap. Voor het Rijk, de provincie en de gemeente Teylingen heeft de ruïne een grote historische waarde. De geschiedenis van de ruïne is zelfs verbonden aan de staatsvorming van Holland. 

Historie in het bollenlandschap

De ruïne is niet het enige vastgoedobject op de locatie. Ook de Kaasschuur en Westerbeekschuur (zonder monumentale status) dragen bij aan de historie en monumentale uitstraling. Daarmee is de locatie een combinatie van oude historie en recente geschiedenis als bollenstreek.

Wethouder Arno van Kempen: “De Teylingers en bezoekers gaan een prachtige Ruïne van Teylingen krijgen met mooie voorzieningen eromheen. Op deze plek willen wij de geschiedenis van de ruïne en bollenstreek laten zien. De plek moet het hele jaar toegankelijk zijn voor inwoners en bezoekers. Wij nodigen partijen uit om mee te doen met de marktconsultatie en met creatieve ideeën te komen voor het ontwikkelen van deze locatie”.

Op weg naar ontwikkeling

Samen met Monumentenbezit, de eigenaar van de ruïne, heeft de gemeente een start gemaakt om de ruïne en het omliggende terrein verder te ontwikkelen. De ruïne is door Monumentenbezit gerestaureerd en de gemeente heeft de naastgelegen gronden aangekocht. 

De gemeente wil nu de mogelijkheden voor ontwikkeling verder onderzoeken. Daarom nodigen we marktpartijen uit om mee denken over de ontwikkelingen bij de Ruïne van Teylingen. Dit traject wordt begeleid door Akro Consult. Meer informatie vindt u op www.teylingen.nl/ruine. Hier vindt u ook de link naar de pagina waar u zich kunt aanmelden en meer informatie over de marktconsultatie kunt downloaden. Het indienen van inzendingen kan tot maandag 10 mei 12.00 uur.

Meer berichten