Afbeelding
Foto: Pixabay

Teylingen : 5,4 procent van de inwoners helemaal ingeënt

Algemeen Teylingen

In de week van 5 tot 11 april zijn 23.614 inwoners uit de regio Hollands Midden getest in de GGD- teststraten. Afgelopen week testte 9,9 procent positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is een stijging van 1,4 procent in vergelijking met vorige week. In Teylingen testte 113 mensen positief, dat is minder ten opzichte van twee weken geleden. Toen was dat aantal nog 142.

In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 2545 personen uit onze regio positief op corona. Afgelopen week zijn er 5 personen uit onze regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus. 

Tot nu toe zijn 73.523 inwoners uit de regio één keer gevaccineerd (9,0% van alle inwoners). In Teylingen is dat 9,6 procent van de inwoners. Daarnaast hebben 34.238 personen ook hun tweede prik gekregen (4,2%). In Teylingen is dat 5,4 procent. Zij zijn nu helemaal ingeënt.

Vaccinatie

Het AstraZeneca-vaccin wordt niet meer gegeven aan personen die geboren zijn in of na 1961. Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaald. De GGD is daarom gestopt met het vaccineren van zorgmedewerkers geboren in of na 1961. De GGD gaat wel door met het vaccineren van zorgpersoneel werkzaam in de langdurige zorg die geboren zijn in of voor 1960.

De huisartsen vaccineren iedereen met het AstraZeneca-vaccin die geboren is in of tussen 1956 - 1960, en gevaccineerd wil worden. Als u bij deze doelgroep hoort, ontvangt u vanzelf een uitnodiging op uw deurmat.

Van de huisartsen in de regio Hollands Midden, maakt 70% gebruik van de GGD-vaccinatielocaties. De GGD vaccineert overdag op deze locaties en de huisartsen vaccineren in de avonduren. Afgelopen week zijn de eerste huisartsen begonnen met vaccinatie. Het gezamenlijk gebruiken van de vaccinatielocaties blijkt goed te werken. 

Uitkomsten gedragsonderzoek

Uit het gedragsonderzoek blijkt dat de vaccinatiebereidheid opnieuw is gestegen. Op dit moment zegt 88 procent van de ondervraagden een vaccin te willen. 

Onder de deelnemers van 70 jaar en ouder ligt dit percentage nog hoger. Daarvan zegt ruim 95 procent een vaccin te willen. Zij zijn ook het minst bang voor bijwerkingen of lange termijneffecten na vaccinatie. Bij deelnemers tussen de 55-69 jaar is de vaccinatiebereidheid 90 procent. Van de 40-54-jarigen zegt 85 procent een vaccin te willen. In de leeftijdscategorie 25-39 jaar geeft 80 procent aan positief tegenover vaccineren te staan. 

De GGD onderzocht ook de zorgen over bijwerkingen per vaccin. Bij het AstraZeneca-vaccin zegt 33 procent van alle ondervraagden bang te zijn voor bijwerkingen. Voor het Moderna-vaccin is dat 18 procent. Bij het Pfizer-vaccin is 16 procent van de ondervraagden bang voor bijwerkingen. De angst voor bijwerkingen is het grootst onder personen tot 54 jaar. Mensen die ouder zijn dan 54 jaar zijn minder bang voor bijwerkingen.

Uit de krant