Afbeelding
Foto: pr.

Raadsleden verbaasd over persbericht met windmolens

Politiek Teylingen

Teylingen • De raadsleden Hidde Verhoeve (VVD) en Peter Scholten (CDA) hebben aan B&W vragen gesteld over de mogelijke opwekking van duurzame energie door windmolens. Dit stond in een persbericht dat de gemeente vorige maand uitbracht.

door Nico Kuyt

Op 1 februari heeft B&W aan de gemeenteraad de voorlopige uitkomsten van de participatie van de energietransitie gestuurd. Een van de bevindingen was dat er weerstand is tegen windmolens en zonneweides. Maar op 12 maart volgde een persbericht, met daarin de informatie dat de gemeente haar bijdrage wil leveren aan de klimaatdoelstellingen. In 2050 moeten de huizen en gebouwen van het gas af zijn. En vooraf, in 2030, moet al een flink deel van de elektriciteit die Teylingen verbruikt, duurzaam opgewekt worden door ‘zonnepanelen en windmolens’.

Verbaasd

Beide raadsleden vragen zich af hoe B&W nu al kan stellen dat in 2030, ondanks de uitkomsten van het participatietraject, een flink deel van de duurzame energie opgewekt gaat worden door middel van onder andere windmolens. Het komt de raadsleden over alsof er niets met de uitkomst van de participatie is gebeurd is of gaat gebeuren. De stelligheid van het persbericht kan in de ogen van de raadsleden een negatieve invloed uitoefenen op het maatschappelijk draagvlak. Het is gebleken dat er nu geen steun is voor duurzame opwekking door middel van zonneweides en windmolens. Het is dus de vraag hoe de gemeente dan wel kan voldoen aan haar doelen van verduurzaming. Daar zal nog over gesproken moeten worden, aldus beide raadsleden.

Uit de krant