Het huidige Hortusplein.
Het huidige Hortusplein. Foto: pr./Googlemaps

Raad stemt voor parkeerkelder nieuw Hortusplein

Politiek Sassenheim

Sassenheim • De gemeenteraad heeft bij meerderheid gekozen om een parkeerkelder onder het gerenoveerde Hortusplein te realiseren. Een aantal fracties vindt dat niet zo’n goed idee. De hoge kosten als struikelblok en het meer internet-gerelateerde koopgedrag in de toekomst zorgen dat minder voertuigen naar het centrum toeven.

door Nico Kuyt

De gemeenteraad werd afgelopen maandag 4 parkeervarianten voorgelegd om daaruit te kiezen. B&W, woonstichting Stek en grootgrutter Hoogvliet stelden parkeervariant 2A voor, een parkeren op het maaiveld op het vernieuwde Hortusplein. Maar daarover dacht de gemeenteraad afgelopen maandag toch wat anders. De VVD, CDA, Groen en Leefbaar Teylingen en de fractie Piket kozen voor een parkeerkelder. In hun ogen is het een kans die maar een enkele keer voorkomt en gegrepen moet worden, ondanks de kosten. De Dorpskerk en het winkelcentrum worden daarmee naar een nieuw platform verheven. Het zicht, het flaneren, het kopen, dat moet gebeuren in een nieuwe autovrije luxe. En daarom een parkeerkelder als voorkeur voor de verdere planontwikkeling van het Hortusplein.

Eenmalige kans

Een optimale kans voor leefbaarheid en levendigheid, zo prees ook Frank Beijk (VVD) de kelder. Een kerkplein vol auto’s is doodzonde, zong Sybrinne de Vries (CDA) verder het loflied voor de kelder, want deze kans doet zich eenmaal in de vijftig jaar voor om mogelijk te maken, en pak die ook dan. Een gedachte naar het hart van Dion Piket. Parkeren bovengronds is een puinhoop en ziet er niet uit, zo uitte hij zijn mening.

Kosten

Maar waar komt het geld vandaan, hoe gaan we het allemaal betalen, vroeg intussen Frans van Swieten (Trilokaal). “Ik vrees dat het een astronomisch hoog bedrag wordt”, zo voorspelde hij. “De begroting ligt toch al onder vuur. Wij moeten hier niet al te licht over denken. Er liggen nog teveel onduidelijkheden.” En ook Bart van der Ploeg (D66) bekroop de ongemakkelijkheid. Misschien is door het consumentengedrag in de toekomst die kelder niet eens meer nodig. Het autogebruik in de centra moet je eigenlijk beperken. Een kelder heeft een aanzuigende werking, stelde ook Don Verhoeff (GroenLinks) en al die CO2. Er zijn alternatieven, zo hield hij de gemeenteraad voor. Al die duizenden euro’s per plaats in de garage was eveneens voor Frans Nederstigt (ChristenUnie) een ‘dure grap’. “Ik denk dat wij een stevige fout begaan. Ik vraag mij werkelijk af wat de fracties bezield.” Ook Paul Witteman (PvdA) struikelde over de hoge kosten.

Meerderheid stemt voor

Bij stemming bleek een meerderheid voor de parkeerkelder te zijn. Er stemde wel een raadslid van de VVD met enige aarzeling. Ewout Braggaar (VVD) koos voor zijn partij, maar ‘uit loyaliteit’. De kosten waren voor hem echt te hoog. Een tussenvoorstel van de fracties van D66, ChristenUnie, GroenLinks om nog een andere variant uit te werken, haalde het niet. Het Hortusplein gaat nu ondergronds. Van Swieten bracht wel een winstwaarschuwing uit, er zal in de toekomst nog wel een stevige discussie plaatsvinden over de (jaarlijkse) kosten.

Uit de krant