Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Wijzingen in plaatselijke verordening over straatmuziek en hangplekken

Politiek Teylingen

Teylingen •  B&W stelt de gemeenteraad een aantal wijzigingen voor van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Onder andere geeft het de mogelijkheid aan de burgemeester om plaatsen aan te wijzen waar het verboden is te verblijven, stelt regels aan straatmuzikanten en een handvat voor B&W om een ontheffing te verlenen van het verbod op het carbid schieten.

Door Nico Kuyt

De APV reguleert de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Om de twee jaar wordt deze geactualiseerd. De voorgestelde wijzigingen betreffen veel kleine punten over een scala aan onderwerpen. Zoals de mogelijkheid voor een ontheffing voor het carbid schieten voor de periode van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur van het daaropvolgende jaar. Bij de jaarwisseling 2020-2021 gold een landelijk vuurwerkverbod. Om te voorkomen dat ondeskundige personen gingen carbid schieten, is een verbod opgenomen. Om de veiligheid van de gebruikers en van omstanders te waarborgen is het wenselijk om het verbod te behouden, maar voorgesteld wordt dat B&W ontheffing kan verlenen, bijvoorbeeld aan personen of verenigingen die bekend zijn met carbid schieten en die dit veilig en verantwoord uitvoeren. Hier kunnen wel voorschriften aan verbonden worden.

Muziek

Een artikel dat in het verleden geschrapt is, maar terugkomt, is het niet ten gehore brengen van akoestische muziek, tenzij aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Op verzoek van de politie wordt het weer in de APV opgenomen, want de politie krijgt regelmatig meldingen van overlast van omwonenden doordat straatmuzikanten soms van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hun instrument bespelen. Dat gebeurt vaak bij supermarkten en in winkelstraten. Zeker met mooi weer en als de ramen open staan kan zo’n straatmuzikant bij langdurig spelen als hinderlijk worden ervaren. De burgemeester krijgt de mogelijkheid om dagen en tijden aan te wijzen waarop in het geheel geen akoestische muziek ten gehore mag worden gebracht.

Hangplekken

Toegevoegd is ook dat de burgemeester plaatsen en tijdstippen kan aanwijzen waarop men zich op bepaalde plaatsen niet mag ophouden of verblijven. Het gaat hier voornamelijk om tijdstippen in de late avond en in de nacht. Een voorbeeld is een hangplek die tot diep in de nacht omwonenden overlast geeft. Dan kan deze plek worden aangewezen waarbij men zich daar bijvoorbeeld tussen 23.00 uur en 07.00 uur niet mag ophouden. Op 12 mei gaat de raadscommissie Bestuur de wijzigingen bespreken. Op 3 juni neemt de gemeenteraad vervolgens een besluit.

Uit de krant