Afbeelding
Foto: CC0/TitiNicola

Teylingse Kinderhematoloog zet zich in voor gratis tampons en maandverband

Zorg & Welzijn Teylingen

Regio • Bijna een op de tien meisjes in Nederland heeft weleens geen geld voor maandverband. Naar school gaan of meedoen met sport is voor hen dan vaak niet mogelijk. Twee onderwerpen die soms moeilijk bespreekbaar zijn. Stichting Leergeld pakt dit probleem aan en is vanaf 1 mei een samenwerking gestart met diverse Etoswinkels in de regio en verstrekt nu cheques waarmee meiden menstruatieproducten kunnen aanschaffen.

Het Sophia Kinderziekenhuis Erasmus MC behandelt sinds een paar jaar op een nieuwe multidisciplinaire polikliniek jonge vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies. Kinderhematoloog Heleen van Ommen, woonachtig in Teylingen, vertelt: “Op onze poli horen wij schrijnende verhalen van jonge vrouwen die niet naar school gaan en niet sporten door het bloedverlies. Daarnaast is er bij een aantal van deze jonge vrouwen thuis niet voldoende geld om goede menstruatieproducten te kopen. Uit onderzoek in 2019 blijkt zelfs dat in Nederland 9 procent van de meisjes en jonge vrouwen geen geld heeft om maandverband of tampons te kopen. Op dit probleem rust een dubbel taboe: niet alleen je geldprobleem bespreken is lastig, maar over je menstruatie praten is helemaal een ongemakkelijk onderwerp.”

Menstruatie-armoede

“Gelukkig krijgt menstruatie-armoede de laatste jaren steeds meer aandacht, ook politieke aandacht. En dat is super belangrijk. Het mag gewoon niet zo zijn dat in een rijk land als Nederland jonge vrouwen geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen en daardoor niet naar school en sport kunnen gaan. Zij gebruiken wc papier, vodden of een sok. Zowel internationaal als nationaal zijn er initiatieven om menstruatiearmoede aan te pakken. Internationaal heeft het Schotse parlement unaniem ingestemd met een wet die maandverband en tampons gratis maakt, de Nieuw-Zeelandse regering gaat gratis sanitaire producten aanbieden op scholen, en in eigen land verstrekt de Vrije Universiteit Amsterdam als eerste onderwijsinstelling in Nederland sinds kort gratismenstruatieproducten. Ook zijn er lokale initiatieven zoals van de 16-jarige Mai die op haar school in Alkmaar ervoor heeft gezorgd dat er gratis tampons en maandverband beschikbaar zijn in speciale kasten op de meidenwc’s.”

Gemeente

Toen Heleen van Ommen, woonachtig in Teylingen, begin maart in de krant het bericht “Teylingen ligt goed op koers bij de aanpak en het voorkomen armoede onder de inwoners” las, nam ze contact op met wethouder Arno van Kempen. Van Kempen: “Heleen van Ommen schreef mij een indringende brief over de enorme gevolgen voor meisjes, die niet voldoende geld hebben om menstruatiemiddelen te kopen. Sinds een paar jaar subsidieert de gemeente Teylingen Stichting Leergeld. Na het gesprek met Heleen heb ik met Stichting Leergeld Leiden en omstreken contact op genomen. Het bleek dat dit onderwerp al op hun agenda stond. Stichting Leergeld en Heleen hebben toen samen uitgedacht op welke wijze gemeenten deze jonge vrouwen kunnen ondersteunen. Ik vind dit een mooi voorbeeld, hoe een inwoner met kennis van zaken, een probleem op de agenda zet en bereid is mee te denken in oplossingen”.

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld Leiden en Omstreken ondersteunt kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar waarvan de ouders een laag inkomen hebben. Leergeld zorgt ervoor zorgt dat kinderen en jongeren tot 18 jaar uit gezinnen met een laag inkomen, de nodige middelen hebben om naar school te gaan of een vervolgopleiding te volgen. Denk dan aan schoolspullen, laptops, een fiets om naar school te kunnen gaan of mee kunnen met een schoolreisje. Voorzitter Gert Versluis: “Je schrikt er toch van als je hoort dat menstruatie-armoede ook in ons land voorkomt. Ons doel is dat alle kinderen kunnen meedoen, met binnen- en buitenschoolse activiteiten. En daar horen menstruatieproducten natuurlijk ook bij! Wat ons betreft mag het echt niet zo zijn dat een meisje van school moet verzuimen omdat ze geen maandverband kan kopen!”.

“Wij werken met vrijwilligers die de vaste contactpersoon zijn voor gezinnen. Als er geen corona is komen zij bij de families thuis, waardoor er een vertrouwensband is. Dat verlaagt de drempel om over financiële problemen te praten, en wij verwachten dat dat ook geldt voor de menstruatie-armoede. En als het dan toch zo is dat het onderwerp moeilijk bespreekbaar is, dan hebben we informatiemateriaal ontwikkeld dat we kunnen achterlaten. Meisjes krijgen dan elk kwartaal een bon, waarbij ze bij Etos maandverband of tampons kunnen kopen.” Meer informatie op www.leergeld.nl.

Uit de krant