Logo deteylinger.nl
Foto: pr
Regio

Geen Janssen-vaccin in Hollands Midden

Regio • In de week van 7 juni tot 13 juni zijn 6.992 inwoners van Hollands Midden getest in de GGD- teststraten. Deze testen werden zowel binnen als buiten de regio afgenomen. Van alle mensen die afgelopen week in de GGD-teststraten in onze regio getest werden, testte 5,2 procent positief. Dat is een opnieuw een flinke daling ten opzichte van vorige week. 

In totaal testten 437 personen uit onze regio positief op corona in een van de GGD-teststraten, ziekenhuizen of andere testlocaties. Afgelopen week zijn er geen mensen uit Hollands Midden aan de gevolgen van het coronavirus overleden. 

Tot en met week 23 zijn ca. 267.000 inwoners uit de regio tenminste een keer door de GGD’en gevaccineerd (33% van alle inwoners), 19% van de inwoners is volledig gevaccineerd. Afgelopen week zijn 59.551 inwoners gevaccineerd. 

Geen Janssen-vaccin in Hollands Midden
In de week van 21 juni kunnen alle 18-plussers zich bij de GGD melden voor een afspraak met het Janssen-vaccin. Zodra de keuzemogelijkheid opengaat, kunnen geïnteresseerden bellen met een speciaal telefoonnummer van de GGD GHOR Nederland om een afspraak te maken voor vaccinatie met het Janssen-vaccin.

Mensen die al een afspraak hebben staan voor vaccinatie met een ander vaccin kunnen ook bellen en hun afspraak omzetten naar één prik met het Janssen-vaccin. Er zijn landelijk slechts 125.000 vaccins beschikbaar, dus op is op.         

Omdat het om een klein aantal vaccins gaat, is er landelijk gekozen om Janssen op ongeveer tien locaties in Nederland aan te bieden. Er is daardoor geen locatie in Hollands Midden. Inwoners van Hollands Midden kunnen wel kiezen voor Janssen, maar moeten dan naar een andere regio reizen om gevaccineerd te worden.

Deltavariant aangetroffen
Afgelopen week werd de deltavariant, ook wel de Indiase variant, van het coronavirus in onze regio aangetroffen. De uitbraak lijkt onder controle en alle betrokkenen zitten in quarantaine of mogen daar alweer uit. Uit voorzorg heeft de GGD ook alle derdelijns contacten van mensen die besmet zijn geïnformeerd. Dat zijn de nauwe contacten van mensen die langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter van een besmet persoon geweest zijn. Die derdelijns contacten hoeven niet in quarantaine, maar moeten wel goed opletten of zij klachten krijgen. Bij klachten worden zij getest met een PCR-test.

De GGD Hollands Midden doet samen met het RIVM onderzoek naar deze nieuwe variant. De deltavariant lijkt 40 tot 50 procent besmettelijker dan de meest voorkomende Alpha variant, ook wel de Britse variant genoemd. De vaccins tegen corona werken, zover we nu weten, ook tegen de deltavariant. De maatregelen zijn precies hetzelfde.

De CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app maakt het straks mogelijk dat u in Nederland en binnen de Europese Unie digitaal op verschillende manieren uw coronastatus via een QR-code kan laten zien. Degene die de QR-code leest, krijgt een groen scherm te zien als u recent negatief getest bent op corona, volledig gevaccineerd bent tegen corona of de afgelopen zes maanden genezen bent verklaard van corona.

U kunt de app eind juni downloaden. Door in de app in te loggen met DigiD laadt u uw gegevens in. Dat zijn de gegevens die over u bekend zijn bij het RIVM, de GGD en/of het ziekenhuis. De app is vanaf eind juni te gebruiken voor activiteiten in Nederland en vanaf 1 juli voor reizen binnen de EU. 

In deze app zullen twee QR-codes ontwikkeld worden: een voor internationaal gebruik en een voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit. De reden hiervoor is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. Op dit moment zijn de technische voorbereidingen bezig. Hierbij wordt uiteraard ook goed gekeken naar privacy en databeveiliging.

Heeft u geen smartphone of print u uw coronastatus liever uit? Via de website www.coronacheck.nl kunt u vanaf eind juni uw negatieve test, volledige vaccinatie of herstelbewijs ook uitprinten op papier en meenemen als u op reis gaat. 

Meer berichten