Annabel Nanninga en Joost Eerdmans ontvangen de eerste boeken uit handen van auteur Antoon van Aken (r). | Foto: pr./Phil Nijhuis
Annabel Nanninga en Joost Eerdmans ontvangen de eerste boeken uit handen van auteur Antoon van Aken (r). | Foto: pr./Phil Nijhuis Foto: pr./Phil Nijhuis

Antoon van Aken schrijft roman ‘Functie Elders’

Algemeen Voorhout

Voorhout • De roman ‘Functie Elders’ vertelt het fictieve verhaal achter een van de meest opmerkelijke politieke gebeurtenissen van 2021: een foto van minister Ollongren waarop een memo met de woorden ‘functie elders’ leesbaar was. Op 15 juni mocht auteur Antoon van Aken zijn boek op het Binnenhof overhandigen aan politici Annabel Nanninga en Joost Eerdmans van JA21.

De roman biedt een onthullend kijkje achter de schermen van de landelijke politiek en geeft antwoord op de vraag: was het opzet of niet? Het verhaal is gebaseerd op de ware gebeurtenissen en ophef na de bewuste foto van minister Ollongren. De woorden ‘Positie Omtzigt functie elders’ waren politiek zwaar beladen. Wie wenste Omtzigt een functie elders toe? Waarom stond dat op de memo? En waarom kon heel Nederland dat zien? Van Aken: “Ik heb dagenlang aan de buis gekluisterd gezeten na de ophef en ik ben meteen daarna met het schrijven begonnen.” Hij benadrukt dat hij de ware gebeurtenissen slechts heeft gebruikt om een eigen verhaal te maken met een zelfverzonnen plot.

VVD-lid

De auteur, bedrijfseconoom van huis uit, heeft het boek in vier weken geschreven. Zijn politieke en maatschappelijke betrokkenheid is goed terug te vinden in het boek: hij speelt er een rol in als kritisch VVD-lid. Hierdoor wordt het verhaal verteld vanuit de blik van een buitenstaander die een insider is geworden. Het boek is voor iedereen die in politiek geïnteresseerd is en meer wil weten over deze affaire. De politieke thriller is op een humoristische manier opgetekend.

Functie Elders is faction, een mix tussen fictie en non-fictie, maar met een knipoog naar de werkelijkheid. Alle namen in het boek zijn veranderd; zo heet de premier Mart en de minister van de foto Sasha.

Macht

Dit is niet het eerste boek van Van Aken dat op basis van een waargebeurd verhaal is verschenen. Zo publiceerde hij eerder over de Romeinse keizer Nero wiens extravagante levensstijl destijds op steeds meer weerstand stuitte. “Machtsverhoudingen en ophef triggeren me,” zegt Van Aken, “daar wil ik over schrijven. Maar dan wel mijn eigen verhaal.”

Uit de krant