Logo deteylinger.nl
Foto: CC0
Warmond

Ingezonden: Doorgaande route Warmond veilig?

Warmond • “Het is een naar sprookje...! Er was eens een bezorgde groep inwoners van Warmond. Zij klaagden bij Koning Teyl dat de verkeersveiligheid op de doorgaande route Warmond ver te zoeken was.

De Koning deed net of hij meedacht. Hij organiseerde inspreek- en voorlichtingsavonden en beloofde dat er snel iets aan de verkeersveiligheid gedaan zou worden. De Koning had natuurlijk geen bal verstand van verkeerszaken en hij schakelde daarom een van zijn dure adviseurs in.

Die dure adviseur kwam direct met het plan om voor heel veel geld de route te voorzien van prachtig, nieuw asfalt op een nieuwe onderlaag. Dan zou de koninklijke koets ongehinderd met minimaal 50 km/h door het dorpje kunnen sjezen. De dure adviseur verzweeg voor Koning Teyl dat het onnodig asfalteren tegen de regels was die Keizer Landbaas had ingesteld. De Keizer was soms begaan met zijn bevolking en had daarom onnodige CO2-uitstoot verboden.

De Koning had ook al geen bal verstand van natuurkunde en hij dacht dat CO2 iets met Wegenbelasting had te maken. Daarom begon hij enthousiast met asfalteren en bleek zowaar bereid om toch iets aan verkeersveiligheid te doen. Niet te veel natuurlijk, want het koninklijk budget was al bijna op.

Na vele weken konden de koninklijke herauten trots het nieuws verspreiden dat het eerste deel van de route klaar was. De schuchtere dorpelingen waagden zich nu op de gladde racebaan. Zij verbaasden zich over die paar drempels waar alle koetsen gewoon met 50 km/h overheen kunnen. Zij fluisteren over de vele nep-drempels, waar koetsen wel 80 km/h kunnen rijden. Biedt dat soms een uitkomst als de dorpelingen met grote snelheid moeten vluchten voor de deurwaarders van de Koning?

Het gefluister hield aan en sommige bezorgde dorpelingen vroegen Tovenaar Straatvrees om raad. Die kwam al snel tot de conclusie dat de verkeersveiligheid niet was verbeterd! De tovenaar bood aan om de snelle hoofdkoets van Koning Teyl voor straf om te toveren in een draagkoets met bakvis-aandrijving.

Verder vroegen de dorpelingen zich af waarom de rest van het werk pas in september 2022 gedaan zal worden. In Warmond is de regel: “Van uitstel komt afstel”. En intussen is de verkeersveiligheid de grote verliezer...!

De bewoners zullen ook na september 2022 nog lang en gelukkig leven. Maar steeds meer mensen zullen van de daken schreeuwen: zonde van al dat geld en zonde van die onnodige CO2-uitstoot. Zonder Keizer en Tovenaar zal de doorgaande route door Warmond nooit veilig worden…!”

Harjo van Amerongen,
Warmond

Meer berichten